Weet je het nog? Vorig jaar op Black Friday openden wij de ‘Goedkoopste Winkel van Nederland’. Bananen voor 31 cent, chocoladerepen voor 13 cent en koffiebonen voor 64 cent. Dit lijken stuntprijzen. Maar het zijn de prijzen die boeren structureel verdienen aan de verkoop van hun producten. Onze campagne leidde tot veel reuring. Duizenden mensen kwamen in actie en verdeelden de winst eerlijker via een online game. En ook de pers roerde zich. Dit jaar gaan we nog een stap verder. We steunen onze partner True Price bij de opening van de eerste supermarkt die producten tegen de échte prijs verkoopt.

De échte prijs

Samen met onze partner True Price werken we al jaren aan het in kaart brengen van de verborgen kosten in producten als koffie, cacao en bananen. Kosten voor onderbetaling, klimaatschade, watervervuiling en biodiversiteitsverlies. We willen dat al deze kosten onderdeel gaan uitmaken van de prijs, want alleen dan weten we wat een product echt kost. En alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in de keten een eerlijke beloning ontvangt voor de waarde die is toegevoegd. 

De eerste supermarkt met échte prijzen

Maar goed, terug naar Black Friday. Dan opent namelijk de eerste supermarkt die producten verkoopt tegen de échte prijs. Je kunt je voorstellen dat de producten best duur zijn. Dat geeft aan dat er nog heel veel moet gebeuren. Zo is er een groot gat tussen hetgeen boeren en arbeiders aan het begin van de keten daadwerkelijk verdienen, en hetgeen ze zouden moeten verdienen om tot een acceptabele levensstandaard te komen. Ook wordt pijnlijk duidelijk dat we niet goed voor onze planeet zorgen. De milieukosten zijn vaak nog veel te hoog. Door klimaatslimmer te produceren kunnen we die laten zakken.

Wie betaalt de rekening?

Op dit moment betalen de planeet en de mensen aan het begin van de keten de rekening. Terwijl verderop in de keten grote winsten worden gemaakt. Solidaridad pleit voor een eerlijkere verdeling van die rekening. Een verdeling die leidt tot een solidaire wereld, waarin we rekening houden met de aarde, met elkaar en met toekomstige generaties. Wij willen winst voor iedereen. 

Herverdeling van de winst

Via deze supermarkt met échte prijzen, zetten we een mooie stap. En jij kunt daarbij helpen. Koop je iets in de supermarkt, dan betaal je de echte prijs. Daarmee compenseer je voor klimaatschade en armoede. In de loop van volgend jaar komen daar watervervuiling en biodiversiteitsverlies bij. De compensatie verloopt via een aantal organisaties, waaronder Solidaridad. Wij zorgen ervoor dat jouw bijdrage terecht komt bij boeren en arbeiders aan het begin van de keten.

Wil je erbij zijn?

Deze bijzondere supermarkt wordt a.s. vrijdag 27 november om 15:00 uur online geopend tijdens het True Price Festival. Tickets zijn gratis. Je boodschappen tegen de échte prijs haal je vanaf vrijdag in supermarkt De Aanzet, Eerste Jacob van Campenstraat 10, 1072 BE Amsterdam.

Lees hier meer over onze actie van vorig jaar.