Nog geen winst voor iedereen

De meeste koffie- en cacaoboeren verdienen geen leefbaar inkomen. In Ivoorkust, het grootste cacao-producerende land ter wereld, leeft driekwart van de boeren in armoede. Bovendien vervuilen bestrijdingsmiddelen de bodem en het water en wordt bos gekapt voor de teelt van cacao en andere gewassen.

Terwijl bedrijven hogerop in de keten goed verdienen aan de verkoop van bananen, chocola en koffie, lijdt de planeet eigenlijk verlies. Bij de bananenteelt worden bijvoorbeeld veel pesticiden gebruikt, waar arbeiders en omwonenden van plantages ziek van worden en dieren en planten aan doodgaan.

 

 

Heske Verburg: “Een kilo bananen voor 31 cent, een reep chocolade voor 13 cent en een pak voor koffie 64 cent. Dat zijn natuurlijk geen realistische prijzen, maar dat is wel wat de boer verdient.”

Actie op Black Friday

Op Black Friday 2019 opende de Goedkoopste Winkel van Nederland op het Haarlemmerplein in Amsterdam. In de winkel kon de consument voor één dag bananen, chocolade en koffie kopen tegen bodemprijzen. Zo koste een kilo bananen 31 cent, een reep pure chocolade van 150 gram 13 cent en 300 gram koffie 64 cent.

Deze prijzen zijn gelijk aan wat de bananen-, cacao- en koffieboeren krijgen voor hun producten. Zo konden Nederlandse consumenten zien dat de huidige prijsverdeling oneerlijk is en wat de lage prijzen betekenen voor de maatschappij en planeet. Uiteenlopende media berichten over de actie.

1.588

mensen

vulden de online survey in

1

dag

was de Goedkoopste Winkel geopend

22

artikelen

in kranten en online magazines

Nederlanders willen een andere verdeling

In de winkel en online konden deelnemers via een app hun mening laten horen over de prijsverdeling in de keten. Uit deze survey bleek dat de consument de prijzen anders zou verdelen. Voor een reep chocolade gunden Nederlanders bijvoorbeeld 31% van de prijs aan de boer, in plaats van de 7% hij nu krijgt. Dat is ruim vier keer zoveel. Volgens de deelnemers zou 24% geïnvesteerd moeten worden in de planeet.

Met andere woorden: Nederland wil een betere prijs voor koffie-, banaan- en cacaoboeren, zodat zij kunnen investeren in duurzame oplossingen. Een van de deelnemers schreef: “Ik zie het veel liever eerlijker verdeeld – dat de boer meer geld krijgt. En dat hij met dat geld kan zorgen dat duurzame productiemethoden gebruikt worden.”

Wat kun jij doen?

Tip! In 1996 zorgde Solidaridad ervoor dat je voor het eerst fair trade bananen kon kopen in de supermarkt. Dit is nog steeds een uitstekende keuze.