Moet de Nederlandse consument palmolie in de ban doen? “Een heel slecht idee”, vindt Heske Verburg, directeur Europa van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. “Sterker nog, een ban op palmolie helpt juist níet bij het oplossen van ontbossing.”

Verburg ergert zich aan bedrijven zoals Flower Farm, dat deze week een reclamecampagne heeft gelanceerd en zich met onjuiste informatie afzet tegen palmolie. “De Nederlandse consument kan door het kopen van producten met betere palmolie juist bijdragen aan een betere wereld.”

Productiviteit palmolie vijf tot tien keer hoger dan van alternatieven

Palmolie is een aantrekkelijk gewas met een zeer hoge opbrengst per hectare; de hoogste van alle plantaardige oliën. Kleine boeren kunnen door die hoge opbrengst uit de armoede komen. Andere plantaardige oliën hebben vijf tot tienmaal meer landbouwgrond nodig voor dezelfde hoeveelheid olie. Volgens Verburg kun je palmolie vervangen maar of dat duurzamer is valt te bezien. De mondiale vraag naar palmolie neemt ondertussen alleen maar toe: ongeveer de helft van alle producten in de supermarkt bevat nu palmolie. Denk aan margarine, koekjes, chocolade, wasmiddelen en shampoo.

Nederland koopt vooral gecertificeerde palmolie

In Nederland is 88% van de palmolie die in voedsel zit gecertificeerd volgens de richtlijnen van RSPO, de mondiale ronde tafel voor palmolie. Door de groeiende vraag naar deze betere palmolie wordt de verduurzaming in de sector gestimuleerd. Zo zijn er bijvoorbeeld nauwelijks branden in RSPO gecertificeerde plantages. Hoe meer vraag naar betere palmolie, hoe meer de boeren, het bedrijfsleven en overheden werk zullen maken van verduurzaming. De volgende stap voor Nederlandse bedrijven is dat ze alleen nog palmolie afnemen van bedrijven die uitsluitend gecertificeerde palmolie verkopen.

Investeren in duurzame productie door palmolieboeren, zoals met deze boerentraining op West-Kalimantan, is de oplossing voor de problemen in de palmoliesector. Het boycotten van palmolie is contraproductief.

Investeer in samenwerking voor de boeren en de bossen

Maar Solidaridad wil meer dan alleen certificering en werkt samen met de boeren om de palmolieproductie efficiënter en duurzamer te maken, zonder ontbossing en met een goed belegde boterham voor de boer. Samenwerking met overheden van productielanden bij natuurbescherming en ondersteuning van de boeren is essentieel. Dan kunnen kwetsbare natuur, waterbronnen en lokale gemeenschappen beter worden beschermd. Dat is beter voor de boeren, de bossen en de wereld. Verburg:

“Als bedrijven palmolievrije producten op de markt brengen is het belangrijk dat ze eerlijke argumenten gebruiken. Het boycotten van palmolie, zal de boeren niet helpen om het regenwoud te beschermen.”

Dankjewel voor het lezen!

Solidaridad heeft nog meer moois.

Wil jij graag met eerlijke ingrediënten creatief koken?

Vraag het BitterSweet Kookmagazine aan