Het is een feit: koffie is een onmisbaar deel van onze cultuur en maatschappij. Het is moeilijk om je een wereld zonder dit populair drankje voor te stellen. Maar met de stijgende vraag wereldwijd (waarvoor wij in Nederland als grote liefhebbers ook verantwoordelijk zijn) en de aanhoudende uitdagingen in de sector, is een groeiend aanbod van koffie niet vanzelfsprekend. De productie wordt namelijk bedreigd door meerdere factoren, waaronder klimaatverandering en de oneerlijke manier waarop de productieketen nu in elkaar zit. Eerder dit jaar hadden we hierover bericht naar aanleiding van de publicatie van de Koffiebarometer 2018; een kritisch rapport over de sector waar Solidaridad aan mee heeft gewerkt.

Waarom duurzame koffie?

Reden genoeg om vandaag, op de internationale koffiedag, onze aandacht weer extra hierop te vestigen. Daarom hebben we aan onze collega’s Heske Verburg (directeur Solidaridad Europa), Stijn van Geel (partnerships manager) en Andrea Olivar (internationale programmacoördinator koffie) gevraagd waarom zij duurzame koffie zo belangrijk vinden. Hieronder vind je alvast de eerste vlog met Heske – en in de loop van de week delen wij meer!

[video:https://www.youtube.com/watch?v=gb8wNC6BgOo]

Sterke band met koffie

Bij Solidaridad zijn we in de ban van koffie. Niet alleen omdat wij het zelf ook een lekker drankje vinden, maar omdat wij al heel lang aan de weg timmeren richting duurzame(re) koffie. Ooit waren we bezig met certificering (denk aan bijvoorbeeld Max Havelaar), nu richt Solidaridad zich vooral op het trainen van koffieboeren in duurzame en klimaatbestendige landbouwmethoden. En de boer staat daarbij nog steeds centraal: het is van belang dat de mensen die onze koffiebonen oogsten, daar een eerlijke prijs voor betaald krijgen.

Een wereld zonder koffie?

Dat zal ons toch niet gebeuren! In het najaar van 2017 richtte Solidaridad haar pijlers op de uitdagingen in deze industrie. Met een ludieke video probeerden wij mensen hiervan bewust(er) te maken. Hoe zou een wereld zonder ons favoriete bakkie troost eruit zien? Maar de bevindingen uit de Barometer 2018 laten duidelijk zien dat deze sector nog verre van duurzaam en eerlijk is. Daarom timmeren wij bij Solidaridad verder aan de weg: koffie moet en zal duurzamer zijn! Ben je benieuwd what’s next?

Stay tuned! Dit najaar komt er een vervolg op onze koffiecampagne.

Meer informatie over 1 oktober vind je op de website van International Coffee Day.

Benieuwd naar de visie van een professional? Afgelopen zomer publiceerde Andrea Olivar een opinie-artikel, geschreven vanuit haar jarenlange ervaring in de sector.

Hou ook onze Instagram in de gaten!