Koffie

Waarschijnlijk start je jouw dag met een kop koffie. Maar weet je ook hoe deze koffie jouw ontbijttafel bereikt? Via een reis van duizenden kilometers; van agrarisch bedrijf via koffiebrander, verwerker, groothandel en detailhandel naar consument. Solidaridad werkt samen met de belangrijkste spelers in de koffie-industrie aan het verduurzamen van al deze stappen in de wereldwijde koffieproductie.

Wat gaat er mis in de koffiesector?

De wereldwijde koffiesector verkeert in een crisis; koffie verbouwen is niet meer rendabel voor veel kleine boeren en de productie is schadelijk voor het milieu. De negatieve economische en ecologische gevolgen van deze crisis zullen de komende generaties keihard raken. Er is dan ook dringend behoefte aan het produceren van meer en betere kwaliteit koffie met minder negatieve gevolgen voor mens en milieu.

 • Milieuschade

  Solidaridad is voorstander van in schaduw geteelde koffie, een duurzame manier van koffieproductie waarbij geen bomen worden gekapt. Deze methode zorgt voor een grote biodiversiteit, stimuleert natuurlijke voedingstoffen in de bodem, gaat onbossing tegen en zorgt voor een natuurlijke ongediertebestrijding. Helaas is de hoeveelheid grond die wordt gebruikt voor schaduwgeteelde koffie sinds 1996 wereldwijd met 20% gedaald. 

  De tegenhanger van schaduwgeteelde koffie is zongeteelde koffie die niet duurzaam is. Hierbij kappen boeren enorm veel bos om ruimte te maken voor koffieteelt. Zo zijn in Midden-Amerika maar liefst 2,5 miljoen hectaren bos gekapt voor koffie, wat leidt tot een grotere uitstoot van broeikasgassen en dus klimaatverandering. Ook vermindert de biodiversiteit, waardoor de vruchtbaarheid van de bodem achteruit gaat. Dit leidt tot minder goede oogsten.

  Om de natuurlijke voedingsstoffen in de bodem te vervangen, gebruiken koffieboeren pesticiden en meststoffen die de bodem uitputten. Omdat er geen bomen meer zijn om de koffieplanten te beschermen, worden ze blootgesteld aan tropische regens. Hierdoor ontstaat bodemerosie. Om deze erosie tegen te gaan, gebruiken boeren nog meer chemicalien, waardoor de bodem steeds verder verslechterd. 

   

 • Armoede

  Kleinschalige koffieboeren verdienen vaak veel te weinig, omdat ze maar een klein stukje land bezitten en inefficiënte landbouwmethoden gebruiken. Hierdoor is de koffieopbrengst laag en leven zij in bittere armoede. Door ondervoeding hebben zij minder energie om hun land te bewerken, presteren hun kinderen slecht op school en stijgen de kosten voor gezondheidszorg enorm.

  Zelfs certificering is geen garantie dat het inkomen van kleinschalige koffieboeren genoeg is om hun gezin te onderhouden. Als we niet op tijd de juiste maatregelen nemen, wordt armoede de norm voor de volgende generaties kleine boerengezinnen.

Onze oplossing

Om de koffieproductie duurzamer te maken, ondersteunen we koffieboeren en -arbeiders in Midden- en Zuid-Amerika en Oost-Afrika bij het verhogen van hun productie, het verbeteren van voedselzekerheid en het waarborgen van toekomstige vruchtbaarheid van de bodem. Ook werken wij nauw samen met koffiebranders, exporteurs, onderzoeksinstituten en koffieplatformen.

 • Meer dan alleen certificeren

  Solidaridad doet meer dan alleen het certificeren van agrarische bedrijven. We geven hen de vaardigheden om zichzelf en hun land goed te kunnen onderhouden. Daarbij richten we ons samen met bedrijven en overheden op voedselzekerheid en klimaatvriendelijke landbouw.

  Een van onze belangrijkste uitdagingen is om van koffieboer weer een aantrekkelijk beroep te maken waarmee nieuwe generaties van een goed inkomen kunnen verdienen. We leren jongeren onder meer goede landbouwpraktijken en zorgen dat zij land kunnen pachten. Ook trainen we hen in expertises als sproeien en snoeien, die zij als dienst kunnen aanbieden aan naburige boeren.

  Solidaridad werkt met koffieboeren aan snelle, zichtbare resultaten tegen weinig of geen kosten. Deze resultaten motiveren koffieboeren op een duurzame manier te blijven produceren. Boeren kunnen er ook voor kiezen om extra gewassen te verbouwen. Deze gewassen kunnen zij gebruiken als extra voedsel voor hun gezinnen of als extra inkomstenbron na verkoop. 

 • Coöperatie met grote spelers

  Solidaridad wil dat duurzaamheid de standaard wordt binnen de productieketen van de koffie-industrie. Daarom stimuleren wij koffiebedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

  Koffiehandelaren zijn een belangrijke schakel in de duurzame koffieketen. Wij geven deze bedrijven toegang tot onze kennis over duurzame productieketens en over manieren om de effectiviteit van projecten te verbeteren. Naast bedrijven werken we ook samen met overheden aan duurzaam beleid en met koffieplatformen aan sectorbrede verbeteringen. Door samen te werken willen we niet alleen de productieketen duurzamer maken, maar ook het aanbod van gecertificeerde, duurzame koffie verhogen over de hele wereld.

Succesverhalen

Lees hieronder over de projecten die wij hebben opgezet en de mensen die we hiermee helpen.

 • Walter Gutiérrez, een kleine koffieboer uit Peru, had jarenlang moeite om zijn productie op peil te houden. “Jaar in jaar uit oogstte ik koffiebonen van slechte kwaliteit en bracht mijn land bijna niks op. Mijn gezin en ik leefden hierdoor in armoede.”

  Klimaatverandering en niet-duurzame teelt zorgen ervoor dat de vruchtbaarheid en opbrengst van land snel afnemen. Koffieboeren voelen zich hierdoor genoodzaakt nieuwe stukken regenwoud en bos te kappen en te ontginnen. Dit zorgt voor maar liefst 76 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar, met verdere klimaatverandering tot gevolg.

 • Solidaridad wil deze negatieve spiraal doorbreken. Ons koffieprogramma helpt koffieboeren mens- en milieuvriendelijk, en dus toekomstbestendig, te produceren.

  Ook Walter is hier inmiddels bij aangesloten. “Ik weet nu bijvoorbeeld wat de juiste plantafstand is en hoeveel planten ik per hectare kan planten. Ik gebruik minder chemicaliën en plant andere koffiesoorten die bestand zijn tegen een hogere temperatuur en meer neerslag. Hierdoor produceer ik meer op minder grond en verdien ik inmiddels een goed inkomen voor mijn gezin. Ook houd ik nu grond over om voedsel op te verbouwen.”

 • De komende tijd willen we ons programma uitbreiden naar andere regio’s in Zuid-Amerika. Met uw steun kunnen we toewerken naar 100% mens- en milieuvriendelijke koffie met een toekomst!

  Doneer nu

Help mee!

Doneer aan Solidaridad en werk mee aan een duurzame koffiesector.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Carola Schouten bezoekt vrouwelijke koffieboeren in Colombia

  Minister van landbouw Carola Schouten bezocht 30 november in Colombia vrouwelijke koffieboeren. Ze zijn lid van de vrouwen-coöperatie Las Rosas, die samenwerkt met het Canadees-Colombiaanse koffiebedrijf RGC Coffee en Solidaridad, om de positie van vrouwen in de koffie-business te versterken.

  Lees Meer

 • Handelsmissie van de toekomst

  Een paar keer per jaar gaat een handelsmissie onder leiding van premier Rutte en VNO-NCW-baas Hans de Boer, naar een bevriend land ergens op de wereld. Eind november gaat de reis naar Colombia, een land dat zich na het vredesakkoord in 2016 probeert te herstellen van een langdurige burgeroorlog.

  Lees Meer

 • Drie redenen voor duurzame koffie

  In het kader van de Internationale Dag van Koffie op 1 oktober, vroegen we aan drie collega’s bij Solidaridad waarom zij duurzame koffie belangrijk vinden: Heske Verburg, Stijn van Geel en Andrea Olivar. Bij Solidaridad hebben we immers een lange geschiedenis en een sterke band met koffie. Deze week staat de Internationale Koffiedag bij ons daarom (extra) in de schijnwerpers.

  Lees Meer

 • Koffie: essentieel onderdeel van cultuur in Ethiopië (vlog)

  1 Oktober was het Internationale dag van koffie: dé dag dat het in verschillende landen extra gevierd wordt als een van de populairste drankjes ter wereld. Zo’n dag kunnen we bij Solidaridad natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Wij hebben immers een lange geschiedenis en een sterke band met koffie.

  Lees Meer

 • Internationale Dag van Koffie: lekker, maar ook duurzaam?

  1 Oktober is het Internationale dag van koffie: dé dag dat het in verschillende landen extra gevierd wordt als een van de populairste drankjes ter wereld. Zo’n dag kunnen we bij Solidaridad natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Wij hebben immers een lange geschiedenis en een sterke band met koffie.

  Lees Meer

 • Wie betaalt er voor de koffie van de toekomst?

  Op 20 juni organiseerde Solidaridad samen met vakblad ViceVersa, the RainForest Alliance en Rabobank een debat over economische duurzaamheid en investeringen in de koffiesector. Bijna 200 internationale gasten, de meesten werkzaam in de koffiesector, bezochten het debat in bezinningscentrum de Nieuwe Poort op de Zuidas in Amsterdam.

  Lees Meer