Verwoestende stormen en een speciale actie

Zeker 5 miljoen mensen werden direct geraakt door de verwoestende tropische stormen Eta en Iota. Onder hen vele kleinschalige boeren, die zorgen voor een groot deel van de voedselproductie in de regio. Solidaridad startte een speciale actie om de getroffen boeren en arbeiders te steunen met waterfilters, zaden en kippen. Tijdens deze online meet-up konden er vragen gesteld worden over de situatie, en wat Solidaridad doet om de wederopbouw te steunen.

Vraag naar drinkwater

Te gast was José Luis Lopez, programmamanager van Solidaridad in Guatemala. Hij bezocht de getroffen boeren en sprak met hen over wat zij nodig hadden. “Ze hadden een heel concrete vraag, namelijk drinkwater. De overstromingen hadden putten en rivieren vervuild, vaak de belangrijkste bron van drinkwater voor de boeren.” José Luis en zijn collega’s besloten een speciale actie op te zetten om de boeren en arbeiders in het netwerk van Solidaridad te steunen. In deze maanden van wederopbouw bieden zij waterfilters, kippen en zaden aan.

“Ik vond het fijn om zo direct feedback te krijgen over wat Solidaridad doet ter plekke.”

Donateur
Overstroomde plantages in Honduras

Stel je voor…

De situatie hier is niet alleen in cijfers uit te drukken, wist José Luis. Daarom nam hij ons tijdens de meet-up mee met een korte gedachteoefening: Sluit even de ogen en stel je voor…

“Het regent al dagen, en je vraagt je af wanneer het zal stoppen. Je maakt je zorgen als het water ook je huis binnen stroomt. Een paar uur later staat het water tot je middel en je weet dat je moet vertrekken. Neem een moment om te bedenken, wat neem je met je mee? En wie helpt je als je weer terug kunt keren?”

En terwijl wij ons voorstelden onze huizen te verliezen, wees hij ons op ons vertrouwen in hulp van de overheid en de dekking van onze verzekeringen. In een land als Guatemala is dat minder vanzelfsprekend dan in Nederland…

Directe hulp bij een duurzame wederopbouw

Jose Guillermo Flores, country manager in Honduras, vertelde ons vervolgens wat meer over de nijpende situatie in Honduras. Zeker 4.6 miljoen mensen werden getroffen en de overheid kan de grote vraag om hulp niet aan.

“Hoe verhoudt deze speciale hulpactie zich tot jullie dagelijkse werk voor een eerlijke prijs en duurzame productie?”, vroeg iemand zich af in het publiek. Jose Guillermo legt uit: Naast waterfilters voor drinkwater, een basisbehoefte, delen we kippen en zaden uit. Daarmee kunnen deze kleinschalige boeren hun tuin te herbouwen zodat ze voldoende te eten hebben. Pas als dat op orde is kunnen zij verder met investeren in klimaatvriendelijke palmolie-  en cacaoplantages, de bron van hun inkomen.

Overstroomde wegen in Guatemala.

Voor herhaling vatbaar

“Een hele bijzondere ervaring,” lieten José Luis en Jose Guillermo ons nadien weten, “om met Nederlanders te praten over ons werk en het wederopbouwproject. We zijn – namens de boeren met wie wij werken – heel erg dankbaar voor de aandacht die er is voor hun situatie.”  Ook het publiek was nadien positief: “De beelden van het land en de boerenfamilie met de uitleg van José Luis en Jose Guillermo waren goed voor mijn beeldvorming.”

Kortom, een bijzondere online ontmoeting, die we zeker in de toekomst vaker zullen organiseren. Schrijf je in voor de nieuwsbrief waarin we de eerstvolgende meet-up zullen aankondigen.

“De beelden van het land en de boerenfamilie met de uitleg van José Luis en Jose Guillermo waren goed voor mijn beeldvorming.”

Donateur

Help mee en steun!

Met jouw bijdrage steunen we getroffen boeren in Honduras en Guatemala  om de groeiende voedselcrisis tegen te gaan.

Je donatie wordt besteed aan het zaaien van voedselgewassen zoals maïs en bonen, kippen en kippenhokken en het uitdelen van waterfilters.

Daarnaast blijven we de komende jaren natuurlijk vechten voor een eerlijke inkomen voor boeren in deze regio, zodat zij kunnen anticiperen op de klimaatverandering waarmee zij ieder orkaanseizoen te maken zullen krijgen.