De ontwerpwedstrijd is onderdeel van de campagne: “Het winnen van goud kent veel verliezers”. Hierin wordt de vergelijking gemaakt tussen het winnen van goud in de topsport en de erbarmelijke omstandigheden waaronder het goud in de mijnen helaas nog vaak gewonnen wordt. Veel sporters als Maartje Paumen, Nicolien Sauerbreij en Hein Vergeer maakten zich al sterk voor de campagne                                                       

Goed Goud in Rio 2016

Solidaridad streeft ernaar, dat er op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 alleen eerlijke en duurzame gouden medailles te winnen zijn. Met het winnen van Goed Goud win je pas echt goud! In 2012 riep Solidaridad Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen al op om aandacht te vragen voor Goed Goud. En in juli 2013 onthulde Pieter van den Hoogenband in dit kader de eerste medaille waarin Goed Goud verwerkt was op het European Youth Olympic Festival (EYOF).

Ontwerpwedstrijd 

Nu is er deze ontwerpwedstrijd. Hierin wordt iedereen met een creatief idee uitgedaagd om een eigen ontwerp te maken, geïnspireerd op het winnen van Olympisch Goed Goud. Een vakjury beoordeelt de ontwerpen. De ontwerpen kunnen tot 15 september a.s. ingediend worden. Op 19 september worden de tien beste ontwerpen onthuld. Uit deze tien finalisten kiezen publiek en jury uiteindelijk de winnaar. Deze wordt begin december bekend gemaakt. Het winnende ontwerp wordt daadwerkelijk vervaardigd door Steltman Juwelier van de eerste 20 gram Afrikaans Goed Goud.

De winnaar wint een reis naar Ghana, om daar zelf de Dakete-mijn te bezichtigen en met eigen ogen te zien hoe Goed Goud gewonnen wordt.

Sinds 2012 werkt Solidaridad, mede dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij, aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de goudmijnbouw in Ghana. De Dakete mijn is de eerste goudmijn in Ghana die met behulp van Solidaridad voldoet aan alle duurzaamheidseisen voor mens en milieu, zoals deze door Fair Trade zijn opgesteld. Binnenkort verwacht de mijn daadwerkelijk de Fair Trade certificering te verkrijgen. Het volledige proces van goudwinning is echter nu al traceer- en controleerbaar. Daarom kunnen we vandaag de dag eindelijk spreken van Goed Goud uit Afrika!