De medailles werden uitgereikt in aanwezigheid van Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. Als ambassadeur van de "op weg naar goed goud" campagne van Solidaridad zet van den Hoogenband zich in voor betere werkomstandigheden voor goudmijnwerkers wereldwijd. Het is voor het eerst dat een internationale sportprijs een zichtbaar duurzaam karakter krijgt. Solidaridad vraagt met de campagne aandacht voor de slechte omstandigheden waaronder goud veelal gewonnen wordt. Samen met Pieter van den Hoogenband streven ze naar fairtrade gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Eerlijke strijd

"Als topsporter trainde ik onder ideale omstandigheden en ging ik altijd een eerlijke strijd aan met tegenstanders om het Olympisch goud", zegt van den Hoogenband. "Als de mijnwerkers niet op een verantwoorde en eerlijke manier ditzelfde goud kunnen winnen, dan rijmt dit natuurlijk niet en moet er actie ondernomen worden. Als ambassadeur van de campagne 'Op weg naar Goed Goud' van Solidaridad, zal ik namens de sport aandacht vragen voor deze problematiek richting de Spelen van Rio 2016 en daarmee proberen een steentje bij te dragen aan een verbetering in de situatie voor goudmijnwerkers en hun gezinnen".

Goed Goud

Directeur Solidaridad, Nico Roozen: "In de kleinschalige goudmijnbouw wordt bij goudwinning gebruik gemaakt van de giftige stof kwik, wat erg schadelijk kan zijn voor de mijnwerkers, hun leefgemeenschap en de natuur. Daarnaast werken goudmijnwerkers vaak onder zeer erbarmelijker omstandigheden en worden ze stelselmatig onderbetaald. Dit alles staat in groot contrast met de beleving in onze Westerse wereld, waar goud symbool staat voor luxe of de beloning die je krijgt voor de beste prestatie. Met de introductie van de Goed Goud-campagne in de sportwereld willen we aandacht vragen voor deze situatie en samen bijdragen aan duurzame en eerlijke goudwinning."