In 2020 begon Solidaridad samen met Cordaid, Lendahand en impact investor Truvalu met het PlusPlus initiatief. PlusPlus is een platform waarmee agri-ondernemers in ontwikkelingslanden worden verbonden met investeerders in Nederland, die hen een kleine renteloze lening kunnen geven voor landbouwprojecten. Zo wordt economische ontwikkeling en duurzame voedselproductie in Afrika, Azië en Latijns-Amerika gestimuleerd. Om in de toekomst nog verder te kunnen groeien wordt PlusPlus nu onderdeel van crowdfunder Lendahand.

In impact investeren

In de afgelopen jaren heeft Solidaridad via PlusPlus veel bereikt. Zo werden meer dan 13.000 kleinschalige boeren en hun gezinnen bereikt met lenen van Europese particuliere investeerders. In totaal hebben ruim 600 particulieren samen bijna 2 miljoen euro uitgeleend via PlusPlus sinds 2020. Daarmee zijn niet alleen de ontvangers geholpen, maar er zijn ook 151 nieuwe vaste en 299 nieuwe seizoensbanen ontstaan. Ook hebben zo’n 6.000 boeren met behulp van de lening een training gevolgd in duurzame landbouwmethodes, waardoor ook het milieu profiteert.

“Wie dingen wil veranderen en impact wil maken kan zelf al veel doen qua gedrag, zoals de auto verruilen voor de fiets en bewust consumeren. Maar uit onderzoek blijkt dat wat je met je geld doet 20 keer meer effect heeft. De investeerders van PlusPlus laten zien dat er voldoende animo is om zelfs zonder eigen belang – renteloos – te investeren om positieve, duurzame verandering teweeg te brengen.”

– Koen The, CEO van Lendahand

Een nieuw hoofdstuk

Solidaridad blijft agrifood bedrijven en boeren in ontwikkelingslanden in de toekomst ondersteunen bij het vinden van financiering, bijvoorbeeld in samenwerking met PlusPlus en andere initiatieven. Maar met de overname van PlusPlus door Lendahand begint er een nieuw hoofdstuk voor het platform. 

Nu PlusPlus onderdeel wordt van Lendahand krijgen de 15.000 gebruikers van het Lendahand platform een breder impact portfolio om uit te kiezen. En anderzijds bereiken de landbouwprojecten van PlusPlus nu een grotere doelgroep. Dat biedt de mogelijkheid om het aantal projecten uit te breiden en de impact nog verder te vergroten.

Twee ontvangers van PlusPlus geld, via Apollo Agriculture, in Kenia.
Twee ontvangers van PlusPlus geld in Kenia, via Apollo Agriculture konden zij geld krijgen om zaden en kunstmest voor boerderij te kopen

Duurzame landbouw belangrijker dan ooit

Voedselproductie drukt zwaar op het milieu door het intensieve bodemgebruik en de hoeveelheid water die nodig is. De ontwikkeling van duurzame landbouwmethoden is dan ook cruciaal voor de toekomst van de planeet.

“In ontwikkelingslanden zijn heel veel ondernemers met een enorme drive, alleen komen zij niet verder door gebrek aan financiering, helemaal in de landbouw. Voor hen maakt PlusPlus echt verschil en zij kunnen als boer óók weer het verschil door duurzaam te blijven voorzien in de voedingsbehoefte van de wereldbevolking.”

– Koen The, CEO van Lendahand