Hoed ontworpen door Myra van de Korput. Foto: Piet Radder

“Ik ben getrouwd met een hoed.”

Myra van de Korput is sinds 1999 hoedenontwerper. Wat begon met een cursus hoeden maken is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze zaak met verkooppunten in Londen en Melbourne. “Al mijn interesses kwamen samen in het vak hoeden maken. Het leukste van hoeden ontwerpen vind ik het 3D aspect: iedere zijde van een hoed moet perfect ontworpen zijn, ook de achterkant.” 

Van de Korput staat bekend om haar moderne, tijdloze modellen. Ze is gespecialiseerd in hoeden met vrije vorm sinamay randen. Hiervoor komen mensen zelfs bij haar in opleiding, omdat de techniek afwijkt van een normale techniek. “Het wordt meer organisch, golvend en glooiend, maar met alsnog duidelijke lijnen waardoor het moderne karakter bewaard blijft.”

“Vaak is er een enorme tijdsdruk, klanten realiseren zich niet hoeveel tijd het kost een hoed te maken. Hoeden maken vereist vakmanschap. Het is een oud ambacht dat niet mee doet met de grillen van de hedendaagse mode industrie. Er zijn natuurlijk wel trends, maar hoeden zijn minder trendgevoelig dan mode. Daarnaast is het een super duurzaam product: gemaakt van natuurlijke materialen, geweven of gevlochten stro en vilt.”

Sinds Van de Korput hoeden ontwerpt draagt ze zelf ook iedere dag een eigen ontwerp. Zonder hoed voelt ze zich kaal, alsof er een stukje identiteit mist. Het is meteen ook het beste reclamemiddel. Daarom draagt ze eigenlijk nooit een andere ontwerper en ruilt ze ook eigenlijk geen hoeden. “Politici komen ook vaker terug voor een nieuwe hoed dan voor het vermaken van een bestaande hoed. Het is wel altijd leuk om tijdens Prinsjesdag -een hoogtepunt voor hoedenmakers- te zien dat hoeden opnieuw worden gedragen, zeker als je het niet verwacht!”

Benieuwd naar het werk van Myra en haar atelier? Bekijk haar website Designhoeden Myra.

Een kijkje in Myra's Atelier Designhoeden: materiaal die gebruikt wordt bij het maken van hoeden, zoals houten mallen en stro en vilt. Foto: Bert Lichtenberg

Wil je ook bij ons event Hoedjesruil aanwezig zijn? Meld je dan nu aan!