Isabelle Diks tijdens Prinsjesdag 2017

“Ik hoop dat mensen twee keer zullen nadenken voordat ze iets wegdoen.”

Ambacht en vakmanschap is Isabelle Diks met de paplepel ingegoten: haar moeder was coupeuse en ze is zich dus vanaf jonge leeftijd al bewust geweest van het arbeidsintensieve maakproces van kleding. Omdat ze altijd het langste meisje van de klas was, en daardoor nooit iets van vriendinnetjes kon lenen, is ze begonnen met het maken van haar eigen kleding. Iets waar ze later als couturière haar vak van heeft gemaakt en wat ze nog steeds praktiseert voor speciale gelegenheden. Prinsjesdag bijvoorbeeld!

Omdat er in Nederland geen sterke traditie is van hoeden dragen, grijpt ze ieder buitenlands bezoek aan om op zoek te gaan naar nieuwe hoofdtooien en haaraccessoires. “Hoeden vind ik ingewikkeld. Ik heb er het hoofd niet voor.” Dat kan dus, geen hoedenhoofd hebben. Haar oplossing: mooie haarstukken! En die draagt Diks sinds jaar en dag, omdat ze altijd al lang haar heeft gehad.

“Ik vind de actie van Solidaridad geweldig! Met name een jongere generatie vindt het moeilijk om te zien wat kwaliteit is. Dit geldt trouwens niet alleen voor kleding maar ook voor voedsel. Voorheen kon je ervan op aan, dat als een kledingstuk duurder was, het ook van betere kwaliteit was. Tegenwoordig is een hogere prijs daarvoor helemaal geen garantie en ligt er meer nadruk op het merk dan op de geleverde kwaliteit.”

Door mee te doen met de hoedenruil, hoopt Diks dat mensen gemotiveerd worden anders na te denken over hun koopgedrag en over de inhoud van hun kledingkast. Ze hoopt dat mensen twee keer zullen nadenken voordat ze iets wegdoen. “Als je iets een tijdje weg hangt, is het altijd een feestje om het later weer te ontdekken! Omdat je er dan met nieuwe ogen tegenaan kijkt en je weer nieuwe combinaties kunt maken.”

Wil je ook bij ons event Hoedjesruil aanwezig zijn? Meld je dan nu aan!