Kirsten van den Hul (links) met haar moeder tijdens Prinsjesdag 2017

“Een hoed is het perfecte medicijn voor een bad hair day,” aldus Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul.

Al sinds de middelbare school was de hoed een van Kirsten van den Hul’s meest favoriete kledingstukken. Volgens Van den Hul kan je er alle kanten mee op: voor een speciale gelegenheid of naar een feestje, maar ook naar het strand, ter bescherming voor de regen of om je haar uit je gezicht te houden tijdens het sporten. “Op de middelbare school had ik wel eens discussies met mijn leraren, ze vonden dat ik mijn hoed af moest doen tijdens de lessen. Het heeft me er echter niet van weerhouden –buiten schooltijd- hoeden te blijven dragen.”

Voor Van den Hul is kleding een belangrijk verlengstuk van iemands identiteit. Een identiteit die iets zegt over waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat en die strategisch ingezet kan worden in bijvoorbeeld een politieke context. Zo was, en is, kleding nog steeds een belangrijk onderdeel in de emancipatiestrijd van vrouwen.

“Lange tijd was ik – net als zoveel mensen – me niet bewust van de keerzijde van de mode-industrie. Het instorten van Rana Plaza [kledingfabriek in Bangladesh, red.] heeft mij de ogen doen openen. In eerste instantie vond ik dat de verantwoordelijkheid lag bij de producenten, inmiddels realiseer ik me dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij mij, als consument.” Net zoals bij fast food, draagt fast fashion bij aan een kortstondig geluksmoment. Van den Hul heeft haar kleding liever wat langer bij zich, zeker omdat het herinneringen zijn van belangrijke momenten in haar leven.

Van den Hul heeft haar outfit voor Prinsjesdag al een tijdje klaar hangen in de kast. Toen ze het zag hangen in de winkel wist ze meteen dat het haar outfit was. “Geïnspireerd door de actie van Solidaridad wil ik volgend jaar graag een volledig vintage outfit dragen, inclusief vintage hoed. De hoed heb ik al, nu nog de outfit!”

Petra Stienen (links) en Kirsten van den Hul

Wil je ook bij ons event Hoedjesruil aanwezig zijn? Meld je dan nu aan!