Verwoesting en zorgen over de nabije toekomst

“Het was verschrikkelijk, mijn dak was losgeraakt en een boom was op ons huis gevallen,” vertelde Santos  Flores Reyes ons in oktober 2022, nadat orkaan Julia over zijn cacaoplantage was geraasd. Zijn belangrijkste inkomstenbron, de cacaoplantage, was ernstig beschadigd. Santos, en 1500 andere boeren in het netwerk van Solidaridad, maakten zich ernstig zorgen over voedsel, onderdak en inkomen: “Zonder dit inkomen kan ik mijn gezin niet voorzien van de basisbehoeftes.”

Een speciale actie van donateurs

Donateurs sprongen in de bres om op korte termijn voedsel en onderdak en herstelwerkzaamheden mogelijk te maken. Er werd €60.000 euro opgehaald waarmee Solidaridad getroffen gezinnen kon helpen. Met dat bedrag konden er voedselzaden, materiaal om gebouwen en omheiningen te herstellen én bananen- en cacaoplanten worden verstrekt aan hen die dat nodig hadden.

Bananen- en cacaoplanten

Leda Guido laat haar bananenplanten zien die zij met hulp van de donateurs van Solidaridad kon kweken. Deze planten werden aan 60 getroffen families uitgedeeld. De bananenplant zorgt voor eten voor het gezin en tegelijkertijd biedt het schaduw voor de nieuw aangeplante cacaoplanten.

Zoete tortilla’s van de nieuwe maïsoogst

Petrona Lopez Granados laat de guirila’s (Nicaraguaanse zoete tortilla’s) zien die ze maakte van van de maïs die ze ontving van Solidaridad. Maïs- en andere zaden werden verstrekt om de ontstane voedselcrisis zo veel mogelijk te beperken. Ze ontving daarnaast ook materiaal om het hek rondom haar terrein weer te herstellen.

Het land weer tot leven wekken

Nancy Obregón is ook blij met het ontvangen voedselpakket met zaden en zaailingen. Ze staat trots tussen de planten die ze dit jaar kweekte en waarmee ze haar land weer tot leven kon brengen na de verwoestende storm.

Cijfers

60.000

euro

opgehaald om getroffen boeren in Nicaragua te helpen

1500

getroffen gezinnen

ontvingen voedsel, zaden en materialen voor een duurzame wederopbouw

meer dan 1614

m2

land hersteld

Santos over de toekomst

Ook Santos ontving maïszaden, bonen en zinkplaten om het dak van zijn huis te repareren. Belangrijke eerste stappen om het leven na de orkaan weer op te pakken.

Zijn gezin ontving ook cacao- en bananenplanten waarmee hij kon starten met het herstel van zijn verwoestte cacaoplantage. Hij heeft een jaar lang keihard gewerkt om zijn belangrijkste bron van inkomsten weer op de rit te krijgen, vertelt hij.

Helaas levert cacao op dit moment zo weinig op dat zijn zorgen voor de toekomst hiermee niet helemaal weg zijn. Een eerlijke prijs voor zijn cacao zou zijn boerderij écht toekomstbestendig maken.

Meer info?

Meer weten over de hulpactie na orkaan Julia? Lees hier hoe we na de verwoestende cycloon in actie kwamen voor de getroffen boeren.