In onze #modebewust campagne vestigen we de aandacht op de uitdagingen in de kledingindustrie en roepen we mensen op om bewust(er) bezig te zijn met hun kleding en koopgedrag. Voor dit doeleinde hebben we op onze website tips en tricks verzameld, onder meer over vintage kleding shoppen. Als proef op de som is onze collega Mascha eropuit gegaan voor een klein onderzoekje over vintage kledingwinkels in Utrecht, de stad waar ons kantoor gevestigd is. Ze vertelt in dit blog over haar ervaring en deelt de foto’s en adresjes van de winkels.

Foto boven: Vintage Fashion, Wagenstraat 28

Op vintage-onderzoek uit, de stad in

Wat blijkt? Vintage kledingwinkels zijn er genoeg: een zoekopdracht op Google levert binnen no time een aantal adresjes op. Volgende stap: het uitstippelen van de route vanuit ons kantoor in Utrecht en op de fiets stappen richting de stad. Op zo’n mooie zomerse dag kon ik zeker niet klagen over zo’n opdracht! Één van deze vintage winkels ben ik onderweg ook nog eens toevallig tegengekomen, dankzij een leuk houten bordje buiten de deur die mij erop wees.

Foto boven: Vintage Fashion, Wagenstraat 28

Zo kwam ik tijdens mijn speurtocht bij vier leuke vintage kledingwinkels terecht. Binnen heb ik ook even een gezellig praatje gemaakt met de aanwezige eigenaar of winkelier die de boel op orde hield. Net als bij kledingwinkels die nieuwe kleren verkopen, is er genoeg diversiteit te vinden in het aanbod van vintage kleding: van chique kimono’s, mooie schoenen en (feest)jurken, hoedjes en tassen, sjaals en accessoires, tot aan sneakers en zelfs gepolijste cowboylaarzen. Voor ieder wat wils! En allemaal hergebruikt en (bijna) net als nieuw weer in de winkel, in afwachting van de volgende eigenaar.

Foto’s boven en onder: Sussies Vintage, Voorstraat 50

Heel lang wachten hoeft trouwens meestal niet: het aanbod van kleding rouleert regelmatig en zo komen er vaak nieuwe vintage en tweedehands kleren binnen. Of je nou een vaste of een nieuwe klant bent, je kunt dus regelmatig op een vers aanbod leuke vintage kleren en accessoires rekenen. En wat er binnen een bepaalde periode niet verkocht wordt, kan bijvoorbeeld gedoneerd worden aan een goed doel.

Bij Fem Vintage, Lijnmarkt 44

Leuke adresjes

Lijkt vintage kleding shoppen je ook wat en ben je benieuwd geworden naar deze winkels in Utrecht? Hierbij op een rijtje:

Sussies Vintage: Voorstraat 50

Vintage Fashion: Wagenstraat 28

Vintage Island: Zadelstraat 39

Fem Vintage: Lijnmarkt 44

Foto’s boven en onder: Vintage Island, Zadelstraat 39

Heb jij nog een tip voor een leuke vintage winkel elders in Nederland (of daarbuiten, mag ook!) of staat je Utrechtse favoriet hier niet tussen? Laat het ons dan weten, bijvoorbeeld via onze Instagrampagina. Stuur ons een berichtje, tag ons in een foto of gebruik #modebewust!

Ben je op zoek naar een winkel in je buurt?  Kijk bijvoorbeeld ook op deze website van tweedehandswinkels voor het plaatselijke aanbod.

Op www.mode-bewust.nl vind je nog meer informatie over duurzame en eerlijke kleding, hoe jij hieraan kan meedoen en wat dit zou kunnen betekenen voor een duurzame(re) kledingindustrie!