Misstanden in de cacaoketen

De Meet-Up stond helemaal in het teken van Cacao. Heske Verburg, onze directeur, vertelde over de misstanden in de cacaosector. Zo verdient 90,6 procent van de cacaoboeren in Ghana geen leefbaar inkomen. Om toch rond te kunnen wordt er overgegaan op ongewenste praktijken: kinderarbeid en illegale ontbossing. Daar proberen wij als Solidaridad iets aan te doen met verschillende projecten om de leef- en werkomstandigheden van de boeren te verbeteren. Bijvoorbeeld door jonge cacaoboeren te trainen in duurzame landbouwtechnieken, maar ook door te zorgen voor eerlijke wetten en regels.

“Maar 9,3% van de cacaoboeren in Ghana heeft een leefbaar inkomen. Dat kan en moet anders.”

– Heske Verburg, Directeur van Solidaridad

Lars Gierveld van Kumasi Drinks

Ook spreker Lars Gierveld werkt samen met cacaoboeren in Ghana. Dit doet hij met zijn duurzame bedrijf Kumasi Drinks. Kumasi wordt wordt gemaakt van het sap uit de cacaoboon,  dat normaal gesproken wordt verspild. Het idee voor Kumasi is ontstaan tijdens het maken van een documentaire over de cacao-industrie in West-Afrika. Toen hij erachter kwam dat het sap een bijzondere smaak had, ontstond samen met een aantal Ghanese boeren hieruit het idee voor deze duurzame onderneming. Het was niet makkelijk, maar na twee jaar sap, zweet in tranen (zie de documentaire) is het gelukt. Door het sap te verkopen, verdienen de boeren wel 30% extra per kilo cacaobonen. Tijdens de Meet-Up vertelde Lars over de tegenslagen en successen bij het opzetten van deze onderneming.

“Door het sap uit de cacaovrucht voor frisdrank te gebruiken, hebben cacaoboeren in Ghana extra inkomsten (tot 30% per kilo cacao!) met een product dat normaal gesproken de grond in stroomde.”

– Lars Gierveld, Kumasi Drinks

De bijeenkomst vond plaats op een prachtige locatie, namelijk de Floriade Expo. De bezoekers van de Meet-Up hadden de rest van de zonnige middag de tijd om het terrein met daarop de verschillende landen paviljoens te ontdekken. Wij hebben samen met Kumasi een mini-expositie op de Floriade in de World Village. Deze is nog te zien t/m oktober 2022. Dus neem er zeker een kijkje als je de Floriade gaat bezoeken!

Wil jij volgende keer (weer) bij de Meet-Up zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief om niks te missen!

Foto’s

Lars Gierveld van Kumasi Drinks vertelde over het ontstaan en de impact van het drankje
Eén van de misstanden in de cacaosector is kinderarbeid. Maar waar ligt de grens tussen meehelpen op de boerderij van je ouders en kinderarbeid? Op cacaoboerderijen worden de boekjes op de foto gebruikt om het verschil duidelijk te maken.