Koffiemerk Café del Mar deelt winst voor beter leven koffieboeren

Sinds 2011 heeft Solidaridad een bijzondere samenwerking met koffiemerk Café del Mar. Van iedere kilo koffie die het bedrijf verkoopt, gaat 75 eurocent naar duurzame koffieprojecten van Solidaridad in Guatemala. Ingrid de Visser van Café del Mar: "We nemen met minder winst genoegen, want we willen dat koffieboeren het beter krijgen. Zij zijn immers degenen die het zwaarste werk leveren."

Solidaridad als kennispartner

Ingrid begon haar bedrijf in 2011. "Mijn doel was om eerlijke koffie van topkwaliteit te gaan leveren aan Nederlandse kantoren en horeca. Filterkoffie was op dat moment uit en er was een groeiende vraag naar goede koffiebonen." Maar Ingrid miste kennis over waar zij goede, eerlijk geproduceerde koffiebonen vandaan kon halen en hoe ze die het beste kon inkopen. "Ik had daarom een partij nodig die hier in thuis was. Zo kwam ik in contact met Solidaridad, waarmee we tot op de dag van vandaag samenwerken."

Meer dan alleen duurzaam inkopen

Ingrid wist via Solidaridad haar weg te vinden in het grote aanbod van gecertificeerde koffie. "We importeren groene koffiebonen uit Guatemala, die we wekelijks vers branden in onze eigen branderij. Deze koffie is Rainforest Alliance gecertificeerd, dat wil zeggen goed voor mens en milieu." Maar met de 75 eurocent die Café del Mar per kilo verkochte koffie aan Solidaridad geeft, gaat het bedrijf verder dan alleen duurzaam inkopen. "We steunen met deze bijdrage projecten in Guatemala om kleine, niet gecertificeerde koffieboeren te trainen in duurzame productie. Dit zorgt voor meer opbrengst per hectare, een hogere kwaliteit, lagere kosten en een betere prijs."

Kleine boeren worden professionele ondernemers

Toen Ingrid in 2011 afreisde naar Guatemala, schrok ze van het zware leven van de koffieboeren. "Ze woonden in golfplaten huisjes, zonder stromend water of sanitair. In een van de dorpen stond een schooltje, maar daar werd geen les gegeven omdat er geen geld was voor een leraar." Ingrid is blij dat Solidaridad iets doet aan deze situatie. "In 2009 startte Solidaridad een project in de gemeente Sipakapa. Solidaridad traint daar boeren in duurzame productie, zodat zij professionele ondernemers worden en hun inkomen sterk kunnen verbeteren. Ook is er een boerenvereniging opgezet om bijvoorbeeld de inkoop van productiemiddelen, technische ondersteuning en het verkrijgen van een keurmerk goedkoper te maken.’ De koffie is inmiddels gecertificeerd. "We gaan een kleine hoeveelheid inkopen en kijken of hier een markt voor is."

Project creëert 750 nieuwe vol- en deeltijdbanen

Het bedrijf van Ingrid is de afgelopen 5 jaar flink gegroeid. "In het begin sloeg mijn verhaal vooral aan in Amsterdam, nu verkoop ik aan 700 bedrijven door heel Nederland. Door deze snelle groei zijn inmiddels 11 mensen werkzaam voor Café del Mar. Ik merk dat bedrijven vooral op zoek zijn naar betaalbare kwaliteitskoffie. Maar onze duurzame manier van werken is soms een doorslaggevende reden om mijn koffie af te nemen." Met de groei van Café del Mar groeien ook de kansen voor kleine koffieboeren in Guatemala. "Solidaridad houdt mij goed op de hoogte van de resultaten en ik zie dat de projecten niet alleen bijdragen aan een beter leven voor kleine koffieboeren, maar ook voor de mensen in hun omgeving. Zo heeft het project in Sipakapa al 100 voltijdsbanen en meer dan 650 deeltijdsbanen gecreëerd, ook voor vrouwen. Dat mijn bedrijf hier een bijdrage aan kan leveren, is fantastisch. Mijn werk geeft mij hierdoor nog meer voldoening."

Wil je ons net als Café del Mar ook steunen?

Ja, ik kom in actie