Mekiya aan de reparatietafel in de textielfabriek Desta in Addis Abeba

Mekiya: monteur én voorzitter van de vakbond

Mekiya is inmiddels 3 jaar werkzaam als monteur in de Desta textielfabriek in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Haar taak is het repareren van naaimachines. Desta is een van de textielfabrieken die meedoet aan ons BMI-project. In de 3 jaar dat Mekiya in deze fabriek werkt, hebben een aantal veranderingen bij Desta plaatsgevonden. Zo is Mekiya bijvoorbeeld door haar collega’s uitgekozen tot voorzitter van de vakbond van de fabriek. In deze rol vertegenwoordigt Mekiya de belangen van de werknemers: ze praat met de management van de fabriek namens haar collega’s, zodat zij ook collectief hun stem kunnen laten horen.

De Desta-textielfabriek heeft grote sprongen gemaakt in het afgelopen jaar wat betreft internationale duurzaamheidsnormen. Desta levert nu ook textiel aan grote kledingbedrijven in Europa en de VS. Het laat hiermee dus zien dat investering in duurzaamheid heel rendabel is voor zowel het bedrijf als haar medewerkers en het milieu.

De uitdagingen voor vrouwelijke textielarbeiders in Ethiopië

Mekiya’s verhaal is in de context van de Ethiopische textielsector niet vanzelfsprekend. In het kader van ons BMI-project heeft Solidaridad in 2017 de positie van vrouwen in 4 van de deelnemende fabrieken geëvalueerd.

Het bleek dat vrouwen in deze fabrieken nog voor een aantal uitdagingen staan, waaronder beperkte opties tot het aankaarten van sociale aangelegenheden, lage lonen, weinig communicatie tussen het management en de werknemers, gebrek aan mogelijkheden voor professionele groei en ontbrekende basiskennis over arbeidsrechten.

Werknemers in een van de textielfabrieken in Ethiopië

Nieuwe aanpak voor training van vrouwelijke leiders

Naar aanleiding van de evaluatie heeft Solidaridad samen met de International Labour Organization (ILO) een trainingsmodule in leiderschap ontwikkeld om de positie van vrouwelijke werknemers te versterken. Vrouwen worden onder andere getraind in betere groeimogelijkheden en basiskennis van arbeidsrechten. De eerste fabrieken in het BMI-project zullen midden 2018 deelnemen aan deze training.  

Lees meer over ons werk in de textielsector en over het BMI-project.

Heb je onze campagne #Modebewust al gezien? Bekijk het op www.mode-bewust.nl. Hier lees je ook meer over hoe jij je kunt inzetten om de textielindustrie in Ethiopië te verduurzamen.