Een regelrechte ramp…

Je hebt er misschien al over gelezen in het nieuws: Cycloon Freddy, de langst aanhoudende storm ooit gemeten op het zuidelijk halfrond, laat een spoor van verwoesting achter. De extreme regenval, hevige windstoten en modderstromen hebben huizen en de infrastructuur ernstig aangetast. Niet alleen verliezen mensen hun onderdak, ook is de oogst verwoest. Hierdoor lopen de boeren al hun geplande inkomsten mis en raakt de lokale voedselzekerheid in gevaar.

Veel boeren in het netwerk van Solidaridad zijn getroffen. Jij kunt direct helpen. Elke bijdrage telt.

De boeren moeten door voor hun gezin

Gabriel Vitorino, een van de Mozambikaanse boeren in ons netwerk, vertelt: “Alles wat ik op het land had staan, is er niet meer. Zo’n 7.500 stronken kool, 1.200 kilo komkommers die bijna klaar waren om te oogsten en zeker 1.500 kilo maïs die binnenkort rijp zou zijn.”

De maïs had Gabriel goed kunnen verkopen. Met de opbrengst had hij het eten en het schoolgeld voor zijn kinderen kunnen betalen, maar dat geld is er nu niet.  

 

Hoewel de situatie dus schrijnend is, gaan de boeren niet bij de pakken neerzitten. Zij steken nu al de handen uit de mouwen om de draad weer op te pakken. “Ik moet door,” vertelt Gabriel ons,“ want ik heb een gezin om te onderhouden.” Hij heeft nog wat maïszaden, maar van de komkommers en kool is niks meer over. 

“Alles wat ik op het land had staan, is er niet meer. Zo’n 7.500 stronken kool, 1.200 kilo komkommers die bijna klaar waren om te oogsten en zeker 1.500 kilo maïs die binnenkort rijp zou zijn.”

Gabriel Vitorino

Om zo snel mogelijk weer eten te verbouwen en een inkomen te genereren, hebben boeren als Gabriel onze steun nodig. Wil jij meehelpen voor een snel herstel? 

test

De oogst is weggespoeld. De boeren maken zich grote zorgen.

Opeenstapeling van problemen: een dreigende cholera-uitbraak

De lokale staf van Solidaridad in Malawi en Mozambique ziet dat de storm de al bestaande problemen in de regio sterk verergert.

Het is nog niet zo lang geleden dat cycloon Ana verwoestingen aanrichtte. Veel mensen waren daar nog van aan het herstellen. De corona-pandemie en de extreem hoge inflatie waren daarbij al extra uitdaging.

Maar het meest acuut is wel de dreigende gezondheidscrisis. Door de verwoesting van de storm verspreidt cholera – een ziekte die voor de ramp al rondwaarde – zich nog veel sneller. Er is dan ook grote behoefte aan schoon drinkwater en andere sanitaire producten om een verdere uitbraak van cholera tegen te gaan.

Waarom komt Solidaridad in actie?

Solidaridad is al lang actief in de regio. We werken met bijvoorbeeld soja-boeren. Maar ook in andere sectoren hebben we projecten lopen, zoals in de thee– en tuinbouw en veeteelt. Daardoor kennen we veel boeren en zijn de lijntjes kort. 

Op dit moment zijn de projecten waarbij we boeren helpen om duurzamer te produceren en meer inkomen te genereren, tijdelijk stilgelegd. De lokale staf zet zich nu vooral in om de 5.000 getroffen boeren in ons netwerk te helpen om te herstellen van deze traumatische gebeurtenis.

Om ervoor te zorgen dat eerdere inspanningen niet voor niets zijn geweest en de boeren hun productie in goede gezondheid weer kunnen opbouwen, hebben wij jouw extra steun hard nodig. 

Samen in actie

Boerengezinnen, zoals die van Gabriel Vitorino en Chistopher Nyagna, hebben eten, zaden en sanitaire producten nodig om een nieuwe start te maken. Steun deze boeren met een gift. Je gift komt direct ten goede aan de boeren in Mozambique en Malawi. Help jij mee? 

“We hebben zaad en mest nodig om weer gewassen te kunnen laten groeien.” 

Christopher Nyanga
Christopher Nyanga wil, nadat hij zijn huis weer heeft opgebouwd, zich gaan focussen op zijn land.