Soja heeft een slechte naam

Soja heeft een slechte naam en dat is niet voor niks: voor de teelt van soja worden duizenden hectaren regenwoud opgeofferd. Drinkwater heeft te lijden onder overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen en kleinschalige boeren worden van hun land verdreven om plaats te maken voor grootschalige sojateelt.

Kleinschalige boeren blijven achter

De misstanden bij sojaproductie zorgen ervoor dat steeds meer Westerse landen duurzaam gecertificeerde soja inkopen. Op dit moment hebben alleen grootschalige, rijke boeren genoeg geld om te voldoen aan de eisen voor certificering. Kleinschalige boeren profiteren niet van de vraag naar duurzame soja. Zij hebben te weinig geld en capaciteit om zich aan te passen.

De oplossing van Solidaridad

Solidaridad traint de 2.000 kleinschalige sojaboeren in Mozambique in duurzame landbouwtechnieken. Hierdoor nemen de productie en inkomsten van boeren toe en de schade aan het milieu af. Boeren weten nu hoe zij hun land op een duurzame manier vruchtbaar kunnen houden. Hierdoor is hun opbrengst met 40% gestegen en kan elke boer €100 per jaar meer besteden.

“Afgelopen jaar was een topjaar”

Een van de sojaboeren in ons project in Mozambique is Raul Cobrinha: “Sinds kort gebruik ik geen kunstmest meer. Ik weet nu hoe ik op zo’n manier moet verbouwen dat dat niet nodig is. Bestrijdingsmiddelen gebruik ik ook nauwelijks meer. Alleen als het echt nodig is. Ik heb dus minder kosten en een grotere opbrengst. Het verbouwen van soja heeft me veel gebracht. Vooral afgelopen jaar was een topjaar. Er was veel vraag naar soja. ”   

“Ik kan nu meer planten per hectare”

Abdul Naziam vertelt: “Kijk, hier heb ik nog een stukje oogst van de oude zaden. Zie je hoe klein deze sojabonen zijn in vergelijking met de nieuwe oogst? En hier zitten er maar twee bonen in een peul. Bij de nieuwe zijn dat er drie. Met de goede zaden, en de begeleiding van Solidaridad heb ik de oogst enorm verbeterd. Ik weet nu beter wat ik moet doen en kan nu meer planten per hectare. Het gaat goed nu!”

“Mijn kinderen gaan nu naar de middelbare school”

Sojaboer Horacio Jose: “We hebben geleerd hoe we zaden het beste kunnen planten, wanneer we het beste kunnen oogsten en wat de optimale afstand is tussen de planten. Ik heb hierdoor een veel grotere oogst en meer inkomen. Al mijn kinderen kunnen nu naar de middelbare school.”

Binnenkort in aanmerking voor certificering

Naar verwachting komen de boeren binnenkort in aanmerking voor certificering. Deze standaard staat voor verantwoord pesticidengebruik, respect voor landrechten van lokale gemeenschappen en behoud van waardevolle bossen en biodiversiteit.

Lees meer over ons project in Mozambique