1. Slow fashion: hoe & wat?

Het is je vast niet ontgaan dat de kledingwinkels het hele jaar door vol met nieuwe kleding hangen, waarvan veel stukken steeds in de uitverkoop belanden. Maar hebben we zoveel kleding wel nodig? Ben je benieuwd naar wat slow fashion betekent en hoe je dat kunt oppakken? Lees het in dit blogartikel.

2. Zó leuk kan vintage zijn!

Kriebelt het toch een beetje om kleding te gaan shoppen? Een goed alternatief voor nieuwe kleding kopen is tweedehands kleding, oftewel vintage genoemd. Het is een win-win: je vindt een voor jou nieuw kledingstuk en draagt hiermee bij aan een meer duurzame economie waarin spullen een tweede leven krijgen.

Zo gingen we er zelf op uit in Utrecht op zoek naar vintage kledingwinkels. Wat bleek? Er is veel keuze in leuke vintage kleding! Ons verslag vind je op deze pagina.

3. De duurzame tips van Tara Scally

‘Gewoon beginnen, ook al is het maar klein,’ aldus Tara Scally, voormalig woordvoerder van de Schone Kleren Campagne en eigenaar van fairtrade tassenmerk Maya Moda. In dit interview geeft Tara ons een aantal inspirerende inzichten en tips over duurzame mode.

4. De lange reis van een katoenplantje

Iedereen heeft kledingstukken van katoen in z'n kast hangen. Maar de reis van een katoenplantje vanaf de plantage tot de winkel is lang en ingewikkeld. In dit artikel lees je meer over dit proces en hoe een katoenplant uiteindelijk in een zomerjurk wordt omgetoverd.

Benieuwd naar hoe dit proces eruit ziet? Voor onze campagne De Eerlijke Sweater hebben wij in 2015 deze video gemaakt:

[video:https://youtu.be/gsvh4-eKQu4]

5. #Modebewust: tips & tricks

Voor onze #Modebewust campagne in 2018 hebben we diverse tips en tricks verzameld om bewust en duurzaam met je kleding om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Je kledingkast eens goed uitpluizen en nieuwe combinaties maken
  • Fair fashion shoppen: tegenwoordig kun je hiervoor bij steeds meer merken en winkels terecht
  • Een leuke kledingruilparty organiseren met je familie en vrienden

Wil je meer weten? Kijk op de Modebewust campagnepagina voor alle tips & tricks en een handig overzicht van de winkels en merken waar je terecht kunt voor fair fashion.

Wellicht heb jij wel eens onze campagnevideo voorbij zien komen. Heb je deze gemist, hier komt ie nogmaals:

[video:https://youtu.be/oh6QaQB6ohc]

Duurzaam textiel en Solidaridad

Bij Solidaridad zijn wij al langer bezig met het pleiten voor eerlijk textiel en een duurzame(re) textielindustrie. In 2001 richtte Solidaridad het duurzame modemerk Kuyichi op. En zo zijn er in de afgelopen jaren een aantal campagnes geweest waarin wij aandacht vestigden op het belang van meer duurzaamheid in de textielsector, bijvoorbeeld de Eerlijke Sweater in 2015, het Eerlijk T-shirt in 2016 en #Modebewust en Hoedjesruil in 2018. Wereldwijd zetten we ons door middel van verschillende programma’s in voor een duurzame textielsector, met oog voor mens en milieu.

Wil je meer weten over ons werk en programma’s in duurzaam textiel? Kijk dan op deze pagina.