Terwijl de crisis nu is, faalt de politiek om met goede oplossingen te komen. De broodnodige omslag naar een duurzame en rechtvaardige samenleving blijft uit. Veel problemen hangen bovendien samen: van de klimaatcrisis, racisme, biodiversiteitscrisis tot armoede. Als de politiek nu geen actie onderneemt, wordt dit alleen maar erger.

Vanuit Solidaridad lopen we mee om aandacht te vragen voor eerlijke verduurzaming van de productieketen. Vlak voor de cruciale Tweede Kamerverkiezingen. Als we met z’n allen de straat opgaan, kan de politiek niet meer om ons heen. Wij vinden dat de overheid nu in actie moet komen voor klimaat en rechtvaardigheid voor íedereen. Ook voor boeren, arbeiders en mijnwerkers aan het begin van de keten. 

Loop je met ons mee?

Iedereen is welkom om zich bij ons aan te sluiten. Er is geen eigen programma vanuit Solidaridad, we lopen mee met het ‘blok’ Maatschappelijke Organisaties in het protest. Vanaf 12.00 uur verzamelen we bij het Nationaal Monument op de Dam. Om 13.00 uur start de mars.

Praktische info

Wat: mars voor Klimaat & Rechtvaardigheid
Wanneer: 12 november 2023
Tijd: Om 12.30 uur verzamelen, 13.00 uur lopen
Waar: de Dam in Amsterdam, verzamelen bij Madame Tussauds op de Dam. Wij zijn te herkennen aan de Solidaridad spandoeken en Oxfam Novib staat daar met een muziekwagen.
Wie: Iedereen die solidariteit belangrijk vindt! Voel je vrij om in je eentje of als groep bij ons blok aan te sluiten. Iedereen is welkom.
Aanmelden:
mail je naam en telefoonnummer naar nieuwsbrief@solidaridad.nl, dan houden we rekening met je komst!

  • Het wordt heel erg druk, hou daar rekening mee! 
  • Je herkent ons aan onze vlaggen met het Solidaridad logo, onze geel en witte banners en protestborden
  • We brengen wat extra borden en banners mee in Solidaridad-stijl, maar maak ook vooral je eigen borden!

“Politici kunnen een helikopter nemen en naar een veilige plek met airconditioning vluchten en hun families beschermen, maar wij niet.”

– Lucía Ruíz, veehouder in Argentinië

Waarom lopen we mee?

Solidaridad werkt over de hele wereld aan duurzame en eerlijke productieketens. Van palmolie en koffie, tot goud en textiel. In Nederland en verder in Europa stimuleren we bedrijven en consumenten om duurzamer te kopen en consumeren. En met onze collega’s in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika helpen we mijnwerkers, textielwerkers en boeren duurzamer te produceren en verbouwen. 

Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar voor kleinschalige boeren die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van hun oogst is het nog crucialer. Zij moeten zich nu al aanpassen door een overgang te maken naar klimaatslimme landbouw. Meer dan de helft van de kleinschalige boeren (57%) die we voor onze Small Farmer Atlas interviewden, gaf aan dat aanpassen aan klimaatverandering voor hen onmogelijk is met de middelen die ze nu hebben. 

“Regeringen moeten samenwerken om ontbossing en klimaatverandering terug te dringen. Dit begint bij betere omstandigheden voor boerenfamilies.”

Lucileide Braga de Santana, kleinschalige boer in Brazilië

Meer over dit initiatief