Dit gaat er mis in de kledingindustrie

Herinner je je de brand in de Tazreen fabriek in 2012 en de ingestorte fabriek Rana Plaza in 2013 nog? Hierbij honderden mensen om het leven. Deze rampen bevestigen de noodzaak van veilige fabrieken en goede arbeidsomstandigheden. Hier zie en lees je wat er allemaal mis kan gaan bij de productie van katoen- en textiel:

Sorry, je hebt nog geen verhaal toegevoegd

Voorkomen van uitbuiting en milieuschade

Modemerken halen hun kleding steeds vaker uit Ethiopië vanwege de lage loonkosten en lage belastingen. Solidaridad is al een aantal jaren in het land actief om ervoor te zorgen dat deze ontwikkeling hand in hand gaat met eerlijke lonen, veilige arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productie. Zo willen we voorkomen dat deze snelle opkomst van de Ethiopische textielindustrie leidt tot uitbuiting en milieuschade.

Weet wat je draagt

Met het Bottom Up project breiden we ons werk in Ethiopië uit naar de katoenvelden, waardoor alle stappen in het productieproces verduurzaamd worden. Samen met onze partners trainen we katoenboeren en textielarbeiders in duurzame productie en veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden. Ook zorgen we er via lobby en workshops voor dat belangrijke lokale overheidsorganisaties het project omarmen.

We zorgen ervoor dat internationale modebedrijven het project leren kennen en enthousiaste afnemers worden. Doordat modebedrijven inzicht hebben in de herkomst van hun kleding kunnen zij een eerlijk verhaal vertellen aan hun klanten. Zo wordt het ook voor jou mogelijk eerlijke kleding te dragen waarvan je weet dat er geen milieuschade of mensenleed aan kleeft.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de Europese Unie en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken