Dit gaat er mis in de kledingindustrie

Herinner je je de brand in de Tazreen fabriek in 2012 en de ingestorte fabriek Rana Plaza in 2013 nog? Hierbij kwamen honderden mensen om het leven. Deze rampen bevestigen de noodzaak van veilige fabrieken en goede arbeidsomstandigheden. Hier zie en lees je wat er allemaal mis kan gaan bij de productie van katoen- en textiel:

Preloader
 • vrouwen katoen aan het telen

  Katoenteelt

  Katoenteelt

  De boeren telen katoenplanten op hun land en zorgen voor de oogst. Dit wordt meestal handmatig gedaan. Het is zwaar werk onder vaak onveilige omstandigheden, mede door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het beschikbare water wordt niet efficiënt gebruikt.

 • Ginner

  Ginner

  Ginner

  Nadat de katoen geoogst is, wordt het schoongemaakt door de ginner. De zaden worden uit de katoenbolletjes verwijderd en de schone katoen wordt geperst tot balen. De ginners worden onderbetaald voor hun zware werk. Er is geen oog voor duurzaamheid en veilig werken.

 • textielfabriek weven

  Katoenspinnen

  Katoenspinnen

  De katoen wordt gesponnen tot draden, die vervolgens worden geweven of gebreid zodat er doek ontstaat. Ook hier is sprake van onveilige werksituaties. Vrouwen kunnen niet doorgroeien in hun werk, worden onderbetaald en seksueel geïntimideerd.

 • Verven en wassen

  Verven en wassen

  Verven en wassen

  De doeken worden geverfd en gewassen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van chemische middelen die een gevaar zijn voor de gezondheid van de textielarbeider. Het water wordt geloosd zonder op het milieu te letten.

 • Het naaiwerk

  Het naaiwerk

  Het naaiwerk

  Vervolgens wordt de stof gesneden, geprint en genaaid. Ook dit gebeurt allemaal handmatig. Bijna altijd zijn het vrouwen die dit werk doen. Zij maken lange werkdagen en worden niet eerlijk beloond. Seksuele intimidatie door leidinggevende mannen komt regelmatig voor.

Voorkomen van uitbuiting en milieuschade

Modemerken halen hun kleding steeds vaker uit Ethiopië vanwege de lage loonkosten en lage belastingen. Solidaridad is al een aantal jaren in het land actief om ervoor te zorgen dat deze ontwikkeling hand in hand gaat met eerlijke lonen, veilige arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productie. Zo willen we voorkomen dat deze snelle opkomst van de Ethiopische textielindustrie leidt tot uitbuiting en milieuschade.

Weet wat je draagt

Met het Bottom Up project breiden we ons werk in Ethiopië uit naar de katoenvelden, waardoor alle stappen in het productieproces verduurzaamd worden. Samen met onze partners trainen we katoenboeren en textielarbeiders in duurzame productie en veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden. Ook zorgen we er via lobby en workshops voor dat belangrijke lokale overheidsorganisaties het project omarmen.

We zorgen ervoor dat internationale modebedrijven het project leren kennen en enthousiaste afnemers worden. Doordat modebedrijven inzicht hebben in de herkomst van hun kleding kunnen zij een eerlijk verhaal vertellen aan hun klanten. Zo wordt het ook voor jou mogelijk eerlijke kleding te dragen waarvan je weet dat er geen milieuschade of mensenleed aan kleeft.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de Europese Unie en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken