1. Win-win-win door schaduwbomen

Boer met schaduwbomen zaailingen

Hier zie je Norlan Montenegro uit Nicaragua. Hij is al 25 jaar koffieboer en aangesloten bij de coöperatie CONCAFE. In zijn handen heeft hij twee zaailingen voor schaduwbomen. Schaduwbomen zorgen voor een betere opbrengst van koffie, ze halen CO2 uit de atmosfeer, zorgen voor meer inkomen voor de boeren én voor meer biodiversiteit. Een win-win-win situatie dus!

2. Met de voeten in de klei

Heske verburg met jonge boom

Dit is onze directeur Heske Verburg. Ze plant een boom in het gebied Tawang Serimbak in West Kalimantan. Deze plek voor ecotoerisme is ontwikkeld met steun van Solidaridad Indonesië. Het natuurgebied staat bekend om de grote biodiversiteit en er zijn wel 49 soorten verschillende medicinale planten te vinden. Ook levert het gebied voedsel en natuurlijke textielverf. Een onmisbare bron van grondstoffen voor de lokale bewoners.

3. Moeders in actie

Moeders met hun kind in Sierra Leone

Op het platteland van Sierra Leone zijn veel kinderen ondervoed. Door een tekort aan voedzame maaltijden hebben zij een groeiachterstand. Hun moeders komen in actie door voedzame groenten te verbouwen.

4. Vertegenwoordiger van boeren spreekt in parlement

Napolean Nginkos in het Europees parlement

Op donderdag 26 januari spraken vijf boeren uit Afrika en Azië in het Europees Parlement over de koffie, katoen, cacao en palmolie die zij voor de Europese markt produceren. Terwijl er vanuit Brussel regels worden opgesteld voor bedrijven om mensenrechten, natuur en klimaat te beschermen, weten deze boeren vanuit eigen ervaring wat er nodig is voor duurzame toeleveringsketens. Op deze foto zie je Napolean Ningkos, die 40.000 inheemse kleinschalige palmolieboeren vertegenwoordigt.

5. Donateursdag in het Openluchtmuseum

Op zaterdag 1 juli 2023 was de jaarlijkse Solidaridad Donateursdag in het Nederlands Openluchtmuseum. De dag stond helemaal in het teken van het leven van kleinschalige boeren. Het was een bijzondere dag waar bezoekers werden ondergedompeld in de wereld van de boeren, de impact van hun steun en een toekomst vol positieve verandering.

6. Klimaathelden

-Rocio-Mosquera-holds-bananas-in-La-Coqueta-farm-in-La-Sierra-Cauca-deparment-Colombia

Dit is Rocío Mosquera. Ze houdt een tros bananen vast op de La Coqueta plantage, in La Sierra, Cauca department, Colombia. Deze plantage is onderdeel van het klimaathelden project

7. Koffiedik kijken

Koffiedik kijken actie in Den Haag

Rond Wereld Koffiedag organiseerden we samen met Fairtrade Nederland en MVO Nederland “Koffiedik kijken” in het centrum van Den Haag. Onze boodschap: de beste manier om de toekomst te voorspellen is door ‘m te creëren! Dus we moeten er nu voor zorgen dat koffiebedrijven investeren in hun boeren.

8. Winst voor vrouwen

Vrouw met melkkan in Bangladesh

Deze vrouw in Bangladesh brengt melk naar een inzamelpunt. Haar bijdrage wordt meteen digitaal verwerkt en aan haar eigen rekening toegevoegd. Dat is bijzonder, want voorheen brachten de vrouwen de melk, maar kregen de mannen het geld.

9. Klimmers tegen Klimaatarmoede

Klimmers met cheque van ruim 25,000 euro

Op 4 november organiseerden we de Klimmarathon tegen Klimaatarmoede. 60 klimmers klommen 12 uur lang en haalden daarmee ruim 25.000 euro op voor kleine koffieboeren.

10. Duurzame palmolie

Vrouw met palmolievruchten

Deze palmolieboer uit Ghana is deel van ons NI-SCOPS (National Initiatives for Sustainable and Climate Smart Oil Palm Smallholders) programma voor duurzame palmolie. Achter haar zie je de grote vruchten van de oliepalmen. Als de palmvruchten rijp zijn, worden ze gestoomd en geperst. Hierdoor ontstaat palmolie. Benieuwd hoe het nou zit met palmolie? Daar schreven we dit jaar dit artikel over.