Goud is niet alleen mooi, er zit zoveel meer achter

Oud-wereldkampioen schaatsen, Hein Vergeer, heeft nooit goud om. Ja, vroeger als er een medaille om zijn nek werd gehangen. Maar met sieraden heeft hij niets. Toch houden de misstanden in de mijnen hem bezig. “Door de film Blood Diamond ben ik echt gaan nadenken hoe we het leven van deze mensen kunnen veranderen.”

Hein Vergeer (55) won goud als: schaatser (allround)

Waarom ging je voor goud?

Zo’n ambitie ontstaat geleidelijk. Ik heb altijd geleerd kleine stappen te maken, doelen niet ver weg te stellen. En als dingen lukken, dan verleg je je doelen. Totdat je nog maar één ding wil: op dat hoogste treetje staan. Ik was niet bezig om de beste van de wereld te zijn, maar van de jongens op dat toernooi.

Wat was het zwaarste om dit goud te winnen?

Het overwinnen van tegenslagen. Ik ben ooit uit de kernploeg gezet, om voor mij onduidelijke redenen. Dit had onder meer met een trainerswissel te maken. Ineens hoorde ik nergens meer bij en ik was totaal gedesillusioneerd. Dat was lastig. Maar gelukkig vond ik, met de hulp van anderen, mijn weg weer omhoog.

Wat zou je willen zeggen tegen de onbekende winnaars van goud, de mijnwerkers?

Verenig je en kom voor elkaar op. Dat lijkt een platgereden pad, maar je bent zoveel krachtiger als je samen vecht.

Het winnen van een gouden plak was belangrijk voor me omdat….

Dat uiteindelijk voor een groot deel het pad bepaalt dat je later volgt in je leven. Schaatsen is heel populair in Nederland en het publiek stond achter me; daar heb ik lang op kunnen voortborduren. Na het EK in Zweden vroeg Mart Smeets wat ik met mijn carrière na het schaatsen wilde. Toen heb ik duidelijk gezegd dat ik iets in de marketing en de pr wilde doen. Dat ik via de sport aan mijn maatschappelijke loopbaan wilde bouwen. Als je dat als topsporter uitdraagt komen zaken naar je toe, op een heel positieve manier.

Mijn mooiste gouden medaille was die van…

1986. Er zaten 6.000 man op de tribune, wat voor die tijd heel veel was, waaronder veel Nederlanders. Het was in Inzell, onder een strakblauwe hemel en de spanning was om te snijden. Op de 500 en 1500 meter verloor ik van mijn grote concurrent Oleg Bogiev maar op de 5.000 reed ik hem aan gort. Overigens zou ik niet weten waar die medaille nu ligt. Ik heb mijn medailles al jaren niet meer gezien. Ard Schenk heeft ze verkocht, weet ik. Hij is van het geld gaan rondtoeren door Amerika. Volgens mij geldt dat voor elke sporter. De symbolische waarde is vele malen groter dan het ding zelf. Totdat je je realiseert dat iemand anders ook heel hard heeft moeten werken, zodat jij die plak in je handen kan houden.

Als ik het voor het zeggen had in de goudsector zou ik….

Ervoor proberen te zorgen dat alle goudmijnen gecertificeerd zouden zijn. Zodat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het delven van goud in de mijnen moeten voldoen aan regels en voorschriften. Kijk naar Max Havelaar-koffie. Het is toch geweldig dat de mensen aan de bron, die zo hard werken, ook netjes beloond worden? En dat je dit in een goede structuur kunt onderbrengen? Maar dit is wel makkelijker gezegd dan gedaan, dat realiseer ik me.

WAT WEET HEIN VAN GOED GOUD?

  • Wist jij af van de misstanden rondom goudwinning? Jazeker. Ik heb de fantastische film Blood Diamond gezien, met Leonardo DiCaprio. Deze film heeft mijn ogen geopend. Het gaat over diamanten, maar het had net zo goed over goud kunnen gaan. In de film worden slaven gebruikt, mensen gevangen genomen, kindsoldaten ingezet. Heel confronterend.
  • Had jij ook een dubbel gevoel toen je een gouden medaille kreeg omgehangen? Nee. Daar was ik op dat moment eerlijk gezegd niet mee bezig.
  • Wat kan er veranderen? Als wij bereid zijn meer voor goud te betalen, kunnen we misschien ook meer controle uitoefenen en er dus voor zorgen dat het op een goede manier gewonnen wordt. Eigenlijk zouden we moeten investeren in het reguleren van goudwinning.
  • Waarom doe je mee aan dit project? Ik wil een stem laten horen. Ik wil aandacht voor het probleem vragen en mensen op de misstanden wijzen. Laten we met elkaar proberen na te denken hoe we hier verandering in kunnen brengen. Ik verdiep me in de omstandigheden en praat daar met m’n kinderen over. Die verdieping mogen we allemaal wel aanwenden. Veel mensen kijken niet verder dan dat ze goud mooi vinden, punt. Maar er zit zoveel meer achter.

Gouden prestaties

  • WK Allround 1985 en 1986
  • EK Allround 1985 en 1986
  • NK Sprint 1984 en 1985
  • NK Allround 1986 en 1987