Interview met collega Ariane Biemond

Wie zijn de mensen achter ons werk? De mensen van Solidaridad zetten zich elke dag in voor een duurzame wereld. We stellen hen daarom graag aan je voor. Wie zijn zij, wat doen ze en waarom kiezen zij voor Solidaridad? Deze keer vertelt Ariane Biemond over haar werk als programmamanager Textiel.

Wat doe je bij Solidaridad?
Als programmamanager Textiel voor Solidaridad Nederland ondersteun ik de implementatie van onze textielprogramma’s in Ethiopië, China en Bangladesh. Daarnaast richt mijn werk zich op het duurzamer maken van de Nederlandse textiel- en kledingsector en het wereldwijd steeds verder uitbreiden van ons werk. De programma’s waar ik bij betrokken ben hebben allemaal tot doel de milieu impact- (water-, energie- en chemicaliëngebruik) van textiel- en kledingproductie terug te brengen.

Waarom werk je bij Solidaridad?
Ik geloof in de aanpak van Solidaridad om tot inclusieve en duurzame groei van de textiel- en kledingsector te komen. Onze focus op het bedrijfsleven/private sector vind ik daarbij erg belangrijk en waardevol. Modemerken hebben bijvoorbeeld een belangrijke rol en verantwoordelijkheid om verandering in de textiel- en kledingsector tot stand te brengen. Solidaridad geeft me de kans om deze verandering samen met hen te realiseren.

Wat vind je het interessantste aan je werk?
De samenwerking met verschillende bedrijven, organisaties en vooral mensen, zoals textielfabrieken, merken, internationale organisaties, overheden en soms ook boeren. Ik vind het interessant om hun visie beter te begrijpen en zo te bepalen hoe het samenbrengen van deze spelers en visies kan leiden tot duurzame oplossingen voor de textiel- en kledingsector.  

Welke gebeurtenis is je het meeste bijgebleven?
De momenten waarop ik heb kunnen leren van de katoenboeren en textielproducenten zelf. Ik heb bijvoorbeeld katoen leren zaaien en oogsten, leren weven op een weefgetouw en leren spinnen met de hand. Hierdoor begrijp ik beter hoeveel tijd en aandacht het kost om katoen en textiel te produceren en welke ondersteuning katoenboeren en textielproducenten nodig hebben om duurzamer te produceren en meer te verdienen.

Op welk bereikt resultaat ben je trots?
Ik heb 2,5 jaar in Ethiopië gewoond en was daar verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van ons katoen- en textielprogramma. Ik ben trots op ons enthousiaste katoen- en textielteam daar en het track record wat we in korte tijd hebben opgebouwd in de sector. Ons werk in Ethiopië heeft ertoe geleid dat lokale specialisten ons katoen- en textielprogramma nu implementeren en dat we een erkende speler zijn in de katoen- en textielsector in Ethiopië.

Meer weten over duurzaam textiel?
Lees hier over ons werk in de textielsector