Interview met collega Jennifer Horning

Wie zijn de mensen achter ons werk? De mensen van Solidaridad zetten zich elke dag in voor een duurzame wereld. We stellen hen daarom graag aan je voor. Wie zijn zij, wat doen ze en waarom kiezen zij voor Solidaridad? Deze keer vertelt Jennifer Horning over haar werk als internationaal programmacoördinator Goud.

Wat doe je bij Solidaridad?
Ik werk als internationaal programmacoördinator Goud. Dat betekent dat ik onze wereldwijde strategie om een verantwoorde goudproductie te bereiken coördineer. Ook ondersteun ik mijn collega’s die direct met mijnwerkers en mijngemeenschappen werken in de landen waar Solidaridad actief is. Zo zorg ik ervoor dat onze strategie en de lokale omstandigheden bij elkaar aansluiten. Daarnaast stimuleer ik een toenemende vraag naar eerlijk goud in Europa.

Waarom werk je voor Solidaridad?
Ik ben in 2010 van San Francisco naar Nederland verhuisd om bij Solidaridad te werken. Waarom ik koos voor werk aan de andere kant van de wereld? Omdat ik mijn droombaan had gevonden: bijdragen aan een beter leven voor meer dan 100 miljoen mensen die afhankelijk zijn van goudmijnbouw. Solidaridad is een voortrekker op het gebied van innovatieve verduurzaming van een groot aantal productieketens.

Wat vind je het interessantste aan je werk?
Er wordt steeds meer bekend over de slechte omstandigheden rondom goudwinning, zoals gedwongen arbeid en mensenrechtenschending. De roep om goudwinning te stoppen, neemt daardoor toe: goud is slechts een luxeproduct dat we niet nodig hebben. Maar de mijnwerkers in de kleinschalige goudmijnbouw hebben hun werk broodnodig om te kunnen overleven. Bovendien heeft goud unieke eigenschappen, waardoor het onmisbaar is in medische apparatuur, mobiele telefoons en computers. Ik vind het enorm uitdagend om ervoor te zorgen dat iedereen kan profiteren van de voordelen van goud, ook kwetsbare groepen in ontwikkelingslanden. Hierbij is het belangrijk dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor verantwoord gewonnen goud.

Welke gebeurtenis is je het meeste bijgebleven?
De reis die ik maakte met juweliers naar kleinschalige goudmijngemeenschappen in Latijns-Amerika en Afrika zal ik nooit vergeten. De juweliers hadden nog nooit een goudmijn in het echt gezien en de mijnwerkers hadden geen idee hoe hun goud verder werd verwerkt. Het samenbrengen van deze compleet verschillende werelden zorgde voor wederzijds begrip. Heel mooi om te zien! Dit soort reizen is een krachtige methode om de noodzaak van verantwoord produceren duidelijk te maken.

Op welk bereikt resultaat ben je trots?
Ik ben trots op onze bijdrage aan positieve veranderingen in de levens van goudmijnwerkers. Afgelopen lente bezocht ik een goudmijn in Ghana, waar een mijnwerker vertelde hoe zijn leven was verbeterd na training van Solidaridad; hij verdiende meer en was gezonder. Hij vroeg me enthousiast om hem te helpen het verhaal te verspreiden onder andere mijnwerkers, zodat ook zij hun levens konden verbeteren. Het verhaal van deze mijnwerker en zijn enthousiasme om zijn ervaringen te delen met anderen geven mij veel hoop voor de toekomst!

Ga ook voor Goed Goud!
Wil je meer weten over ons werk om de goudsector duurzamer te maken? Ga samen met ons voor Goed Goud!