Interview met collega Willem van der Pijl

Wie zijn de mensen achter ons werk? De mensen van Solidaridad zetten zich elke dag in voor een duurzame wereld. We stellen hen daarom graag aan je voor. Wie zijn zij, wat doen ze en waarom kiezen zij voor Solidaridad? Deze keer vertelt Willem van der Pijl over zijn werk als programmamanager Aquacultuur en commercieel directeur van de Seafood Trade Intelligence Portal (STIP), een start-up van Solidaridad.

Wat doe je bij Solidaridad?
Als programmamanager help ik collega’s in met name Azië en Zuid-Amerika om ons aquacultuurprogramma in Bangladesh uit te breiden naar andere landen. Met STIP maken we de aquacultuursector meer transparant, wat ervoor zorgt dat we beter begrijpen waar de vis vandaan komt, wat de problemen zijn en waar we moeten investeren om de vis duurzamer te maken. Ook motiveren we bedrijven in de sector om te investeren in partnerschappen voor duurzame visserij en aquacultuur.

Waarom werk je voor Solidaridad?
Hiervoor werkte ik als business developer voor Wageningen UR, een fantastische organisatie. Maar de focus lag daar voornamelijk op het doen van onderzoek. Dat was ik op een gegeven moment beu. Vanuit Wageningen UR werkte ik al nauw samen met mijn huidige collega bij Solidaridad, Daniël Knoop. De programma’s van Solidaridad, die directe impact hebben op boeren in ontwikkelingslanden, en de ondernemende energie van de organisatie spraken me erg aan. Toen ik de uitnodiging kreeg om te praten over een mogelijke rol bij Solidaridad wist ik het dan ook meteen: bij deze club wil ik werken!

Op welk bereikt resultaat ben je trots?
In Bangladesh implementeren we een groot programma om onder meer de garnalenkweek te verduurzamen. De garnalenindustrie in Bangladesh is ontzettend belangrijk voor de vele kleine garnalenboeren, de vrouwen die de garnalen pellen in de fabrieken en voor de exports die een bredere bijdrage aan de economie leveren. Helaas hebben garnalen uit Bangladesh een heel slecht imago op de Europese markt. De sector in Bangladesh probeert dit al jaren te veranderen, maar tot nu toe is het niet gelukt hierover in gesprek te gaan met Europese garnaleninkopers. Ik ben dan ook heel blij dat het ons eindelijk is gelukt om in maart 2017 met een groep van minstens 15 toonaangevende Europese garnalenhandelaren naar Bangladesh te gaan. Dit bezoek moet leiden tot een strategisch plan om de sector in Bangladesh naar een hoger niveau te tillen, zodat dat de boeren uiteindelijk de prijs voor hun producten krijgen die ze verdienen.

Wat vind je het interessantste aan je werk?
In mijn werk spreek en werk ik met veel verschillende mensen binnen de aquacultuursector. De ene week met boeren en collega’s in Bangladesh, de volgende week met een groep Indonesische exporteurs en de week daarna met een aantal Nederlandse importeurs. Als antropoloog vind ik het fascinerend om met de verschillende perspectieven die deze mensen hebben op duurzame ontwikkeling van de aquacultuursector innovatieve oplossingen vorm te geven, die alle betrokken partijen breed dragen.

Welke gebeurtenis is je het meeste bijgebleven?
Ik zit midden in de gebeurtenis die me in de toekomst het meeste bij gaat blijven. Dat is het opzetten van STIP. Voor mij is het echt heel bijzonder om te zien hoe een idee dat ooit ontstond in een gesprek met een vishandelaar inmiddels uitgroeit tot een online platform dat bijdraagt aan een nieuw niveau van transparantie in de aquacultuursector. De sceptische houding die mensen uit de industrie hebben als ze horen over wat we doen, maar de manier waarop hun mond openvalt als ze zien hoe transparant we hun business maken, dat vind ik echt gaaf. Laatst zei de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Visimporteurs tegen me: “Jeetje, wij dealen met een industrie met ontzettend veel gedoe, en jij maakt al dat gedoe transparant. Uiteindelijk zal dit ons helpen om de sector vooruit te helpen.”