Goud is mooi, maar niemand ziet dat je er kneiterhard voor hebt gewerkt

Tophockeyster en sleepcornerschutter Maartje Paumen is als aanvoerster uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands team. Tweemaal op rij werd ze verkozen tot beste hockeyster van de wereld. “Als je iets wilt veranderen en daar met z’n allen keihard voor gaat, kan het werken."

Maartje Paumen (29) won goud als hockeyster

Hoe lang heb je gewerkt voor je eerste goud?

Ik ben al jong met hockey begonnen. Op mijn veertiende heb ik helemaal voor hockey gekozen. Ik ging in Eindhoven spelen en ging daar een paar keer per week heen om te trainen. In de trein deed ik mijn huiswerk. Op mijn negentiende werd dat beloond met mijn eerste gouden medaille.

Hoe lang ga je nog voor goud?

Ik wil in elk geval nog naar Rio in 2016. Daarna ga ik misschien nog twee jaar door als ik er nog plezier in heb en de passie er nog is. Veel langer zal het niet zijn. Fysiek vraagt het veel van je, en als ik aan alle kanten door jonge meiden voorbij gelopen word? Dan stop ik.

Waar liggen jouw gouden medailles nu?

Ik heb ze allemaal nog. De twee van de Olympische Spelen en de twee van het WK hebben bij mij thuis een aparte plek, de rest ligt bij mijn ouders. In een grote plastic zak.

Ik ga altijd voor het winnen van goud omdat…

Het gevoel succesvol te zijn verslavend is. Ik ben gewend om áltijd voor de prijzen te spelen. Het is daardoor ook mentaal zwaar. Je hebt te maken met verwachtingen van de buitenwereld en je weet dat je de beste kunt zijn. Als we verliezen, maar de tegenstander speelt duidelijk beter, dan kan ik het accepteren, maar anders ben ik zeker een paar dagen chagrijnig.

De zwaarste prestatie die ik voor goud heb moeten leveren was…

De voorbereiding voor de Olympische Spelen in Londen. Vier maanden daarvoor werden we verrast met een trainingskamp in Alicante. In Spanje stonden drie militairen klaar om ons drie etmalen af te beulen. Heel heftig was dat. We moesten nachten doorhalen in de vrieskou, zelf vuur maken en kregen nauwelijks te eten, alleen water. Heel extreem. Dan leer je elkaar als team goed kennen! We zijn tot de bodem gegaan. Je moet een keer buiten je grenzen zijn gegaan om te weten hoe diep je kunt gaan. Bij tegenslagen zeggen we nu wel eens: weet je nog in Alicante? We kunnen nog véél dieper. Dat is het mooie van teamsport: dat je samen ergens naar toe werkt. Met een grote groep meiden, allemaal verschillende karakters, heb je hetzelfde doel. En als dat uiteindelijk lukt… Dat is magisch.

Als ik iets tegen de onbekende winnaars van goud, de mijnwerkers, zou mogen zeggen dan zou ik zeggen…

Kom voor jezelf op! Waar doe je het voor? Wie wil je zijn? Wat wil je bereiken? Hoe het er nu aan toe gaat in sommige goudmijnen is onmenselijk. Kijk naar elkaars krachten, strijd samen! Net als bij de sport is het keihard werken, maar de buitenwereld ziet alleen het eindresultaat. Wij zien niet hoe het goud tot stand komt en de beloning blijft uit. Voor beide geldt: het goud is heel mooi, maar dat er kneiterhard voor gewerkt wordt, ziet niemand.

WAT WEET MAARTJE VAN GOED GOUD?

  • Wist je van de misstanden in de goudmijnen? Niet op die manier, daar sta je niet bij stil. Voor het werk dat ze doen, krijgen ze erg weinig terug.
  • Zou je een medaille hebben geweigerd als je van de misstanden had geweten? Als je een gouden plak wint, denk je niet na over waar het vandaan komt. Het zou goed zijn als daar  wat meer bekend over werd.
  • Wat vind jij ervan dat medailles nu nog steeds niet altijd gemaakt worden van Goed Goud? Ik vind het goed om aandacht te besteden aan de goudwinnaars en hun werk. Mensen worden niet overal eerlijk behandeld. Dat besef je vaak niet. Het is niet vanzelfsprekend dat alles in de wereld eerlijk gaat.
  • Waarom doe je mee aan dit project? Als je iets wilt veranderen en daar met z’n allen keihard voor gaat, kan het werken. Dat is in de sport ook zo. In je eentje ga je dat niet bereiken. Samen ben je sterk.

Gouden prestaties

  • Olympisch kampioen 2008, 2012
  • Wereldkampioen 2006, 2014
  • Europees kampioen 2005, 2009, 2011
  • Wereldhockeyster van het Jaar 2011, 2012
  • Topscorer aller tijden Nederlands team

Ga ook voor Goed Goud