Om maximaal rendement te halen is goede begeleiding doorslaggevend

Met waterpolo een medaille winnen op de Olympische Spelen. Het was Nederland al tijden niet meer gelukt. Toch wist Robin van Galen het zeker: er zat potentie in het damesteam. Zijn doel? Goud. Vijf jaar later was het zover: “Het is goed om verder te kijken dan vandaag of morgen”.

Won goud als: waterpolocoach. Hij begeleidde het Nederlandse damesteam naar de olympische titel.

Hoe belangrijk was deze prestatie voor jou?

Heel belangrijk, ik heb veel prijzen gewonnen, maar het olympisch goud heeft de meeste impact gemaakt. Het heeft echt mijn leven veranderd: ik werd ineens BN’er en er gingen deuren open die anders dicht waren gebleven. Het biedt echt mogelijkheden.

Wat is het zwaarste bij het winnen van goud?

De ontberingen die je ervoor hebt moeten doorstaan. Drie jaar voor de Olympische Spelen zijn we fulltime begonnen met trainen. Een streng regime dat veel van je vergt, zowel fysiek als psychisch.

Wat is je fijnste herinnering aan het winnen van goud?

Dat alles eruit kwam op het moment dat het moest. Ik zag in die finalewedstrijd zoveel elementen terug waarop we hadden getraind. Iedereen deed wat moest, op het moment dat het moest.

Het mooiste aan het winnen van goud was….

Dat we ons beste spel lieten zien op het moment dat het moest. Ondanks de druk en spanning die bij de Olympische Spelen komen kijken. In de finale zag ik zoveel elementen uit onze trainingen terug. Toen ik begon als coach van het damesteam had ik een sterke visie: ik wist dat ze potentie hadden en wilde echt voor een medaille gaan op de Olympische Spelen. Daar is hard trainen voor nodig. Nederland had zich al tijden niet eens meer gekwalificeerd, dus we wisten dat het zwaar zou worden. We hebben daarom strenge trainschema’s opgesteld en zijn samen in de bossen van Zeist gaan wonen.  Reizen was geen optie, want iedereen moest uit een andere uithoek van Nederland komen. Dat was niet altijd makkelijk, want uiteindelijk zagen we elkaar vaker dan onze familie! Dus toen ik in die finale zo ontzettend veel aspecten van die trainingen terug zag komen, wist ik: daar hebben we het voor  gedaan.

Voor het behalen van een maximaal resultaat...

Is begeleiding doorslaggevend. Als coach kijk je als het ware ‘over het team’ heen. Je zet mensen in hun kracht, eerst individueel en daarna laat je de verschillende krachten samensmelten in een team. Daarnaast is het goed om verder te kijken dan vandaag of morgen. Waar willen we staan over vijf jaar? Als coach stel je een doel en kijk je wat nodig is om dat doel te halen. Je stelt een passend programma op en verzamelt een team mensen om je heen dat je hierin kan ondersteunen en faciliteren. Eigenlijk denk ik dat veel mijnwerkers hier ook bij gebaat zouden zijn. Om hun werksituatie te verbeteren  zouden zij eigenlijk eenzelfde soort traject moeten doorlopen.

De gouden rol van een coach...

Is om iedereen in zijn kracht te zetten. Als je weet waar de beperkingen zitten, kun je aanvulling zoeken, als je weet waar de krachten zitten, kun je deze benutten. Ik denk dat je daarin als coach echt van toegevoegde waarde bent. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat alle pionnen op de juiste  plek staan, weten wat ze moeten doen en dat ook doen. En als dat lukt op het juiste moment? Dan win je.

Wat weet Robin van Goed Goud?

  • Wist jij van de misstanden rondom goudwinning af? Nee, ik heb er eerlijk gezegd nooit bij stil gestaan. Wat dat betreft heeft dit project mij wel aan het denken gezet. En dat de medailles nog steeds niet gemaakt worden van Goed Goud? Dat wist ik niet. Dat kan ik maar moeilijk aannemen.
  • Wat vind je van de misstanden? Triest. Dat wens je niemand toe. Als coach wil je dat je team gefocust blijft, dus je probeert er altijd een beetje bij vandaan te blijven. Maar voor sommige dingen kun je je ogen niet blijven sluiten. Die verdienen aandacht. En het liefst op politiek niveau.
  • Waarom doe je mee aan dit project? Ik denk dat het goed is om aandacht te vragen voor de misstanden in goudmijnen. Zodat er een stukje bewustwording ontstaat. Zelf wist ik er eerst ook niet vanaf.

Gouden prestaties

  • Olympisch goud met het dames waterpoloteam (2008)
  • Nederlands sportcoach van het jaar 2008