Het gaat niet om de medaille, maar om de beloning van een topprestatie

Als basisspelers van het Nederlands volleybalteam pakten Bas van de Goor, Peter Blangé en Ron Zwerver goud tijdens de Olympische Spelen van 1996. De overwinning werd behaald in een bloedstollende wedstrijd tegen Italië. Beide teams speelden spectaculair volleybal van het allerhoogste niveau.

Wonnen goud als: volleyballers. Zij maakten onderdeel uit van de lange mannen die tijdens de Olympische Spelen in 1996 goud pakten in Atlanta. De zinderende wedstrijd werd later verkozen tot sportmoment van de eeuw.

Waarom ging jij voor goud?

Peter: “In topsport telt maar één plek en dat is de eerste plek. Dat voelde ik pas écht toen we daar met z’n twaalven op het podium stonden. Ik ben erg rationeel en niet zo’n dromer, maar op dat podium schoten er wel een paar emoties door mij heen.

Wat is het zwaarste bij het winnen van goud?

Ron: “Als topsporter sta je continu onder een enorme druk. Je gaat voor goud, maar spelen op een groot toernooi is ontzettend lastig. Je moet heel erg gefocust blijven. Dat is best moeilijk als je het opneemt tegen twaalf (de Olympische Spelen) of vierentwintig (Wereldkampioenschap) teams van topniveau.”

In de weg naar de top…

Peter: “is doorzettingsvermogen de belangrijkste eigenschap. Als topsporter loop je dagelijks op de punten van je tenen. Er zijn er maar weinig die de finish halen. Maar je hebt ook te maken met de ‘geluksfactor’. In onze overwinning tegen Italië wonnen we met één bal verschil, 17-15 in de vijfde set. Die laatste bal had net zo goed de andere kant op kunnen vallen. Zo is het in topsport en zo is het in het leven. Ik ben mij altijd bewust geweest dat het lot bepalend kan zijn voor wat er van je leven terechtkomt.”

Een gouden plak als beloning van een topprestatie is belangrijk omdat….

Ron: “Het de honger stilt. Je werkt er keihard voor, dus als het eindelijk zover is, geeft dat ontzettend veel voldoening. Toen wij olympisch goud wonnen was het nog zo dat alleen de spelers die daadwerkelijk in het veld stonden een medaille kregen. Dus niet de overige spelers, de coaches of het team dat ons al die tijd had begeleid. Wat raar is, want alleen hadden we het never nooit niet gekund. Het gaat ook niet zozeer om die medaille, maar wel waar die symbool voor staat: namelijk een beloning voor de geleverde topprestatie. En als ik dan hoor dat mijnwerkers een ontzettende roofbouw op hun lichaam  plegen om goud omhoog te halen, dan zou je daar ook een beloning voor verwachten. Maar wat ik ervan heb gehoord en gelezen, is dat nu vaak nog niet het geval.”

Wij hadden onze wedstrijd nooit gewonnen als…

Bas: “Niet iedereen vanaf het begin er vol voor was gegaan. Je kunt dit niet winnen met mensen die negentig procent geven. Je moet het maximale uit jezelf halen; iedereen moet in de hoogste versnelling staan. Als iedereen elke dag het maximale van elkaar vraagt, kan dat gaan schuren. Goede  begeleiding is daarom ook essentieel. Het is goed als er iemand bovenhangt die kan overzien hoe het team het best kan excelleren. Die kan vervolgens ook coördineren en faciliteren wat daar voor nodig is. En als die begeleiding al zo fundamenteel is op een veldje van 81 vierkante meter, dan kan ik mij  voorstellen dat dit voor mijnwerkers helemaal cruciaal is. Maar daar zitten geen arbodiensten mee te kijken.”

Wat wisten de volleybalmannen van Goed Goud? 

  • Wist jij af van de misstanden rondom goudwinning? Peter: “Mede door het volleybal heb ik veel gereisd. Daardoor ben ik ook weleens geconfronteerd met de andere kant van de medaille. Toch ben ik mij nooit zo bewust geweest van de misstanden rondom goudwinning. Daarom vind ik het des te mooier dat we op deze manier een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan deze bewustwordingscampagne.”
  • Wat vind je van de misstanden? Ron: “Ik vind het bizar dat we in onze honger naar geld schijnbaar zo gemakkelijk over mensenlevens heen stappen. Alsof de levens van die mijnwerkers er niet toe doen. Ik heb de film Blood Diamond gezien, maar was me er niet van bewust dat dit in de goudsector ook zo ging.”
  • Wat vind jij ervan dat medailles nog steeds niet gemaakt zijn van Goed Goud? Bas: “De gouden medailles zijn hét symbool van de Olympische Spelen. En dat symbool moet je zuiver houden, vind ik. Dus als ze ergens willen beginnen met maatschappelijke verantwoording, lijkt mij dat een logisch begin.”

Gouden prestaties

  • Olympisch goud 1996 De gouden wedstrijd werd later verkozen tot sportmoment van de eeuw