Het bezoek aan de mijnen heeft me nog gemotiveerder gemaakt

Een bezoek brengen aan de goudmijnen in Ghana? Toen Erik Nieuwenhuys deze uitnodiging van Solidaridad kreeg, greep hij die met beide handen aan. “Ik heb daar kunnen zien dat het echt een verschil maakt. Door die ervaring ben ik nu nog gemotiveerder.”

Erik Nieuwenhuys is directeur van Steltman Juwelier. Als licentiehouder neemt Steltman Juwelier al sinds het begin van het programma van Solidaridad Goed Goud af.

Was je meteen enthousiast toen je de uitnodiging van Solidaridad kreeg?

Zeker. We waren al tijdje aangesloten bij het Goed Goud project en ik was erg geënthousiasmeerd door de verhalen van Solidaridad. Ik was nieuwsgierig of de inspanningen ook werkelijk bijdroegen aan een verbetering van de omstandigheden voor mens en milieu. Dus toen mij de gelegenheid geboden werd om dat zelf te kunnen zien, heb ik meteen ja gezegd.

Wat is je het meest bijgebleven aan het bezoek aan de goudmijnen in Ghana?

Mijn bezoek aan een niet gecertificeerde goudmijn. Het leek net één groot maanlandschap. Overal zaten gaten waar jonge jongens indoken, zonder beschermende kleding. Ze waren heel individueel bezig met het resultaat dat ze moesten halen. Er hing echt een zweem van illegaliteit om de locatie. De  werksfeer was ontzettend primitief. Als ik vroeg wat de mijnwerkers van hun werk vonden, liepen ze met ons mee totdat zij op gehoorafstand waren van de rest. Dan vertelden ze ons hoe zwaar ze het werk vonden, over de onzekerheid en de soms ondraaglijke werkomstandigheden.

En waren die omstandigheden anders in gecertificeerde mijnen?

“Daar was ik ook erg nieuwsgierig naar. Tijdens mijn verblijf in Ghana hebben we meerdere mijnen bezocht, zowel de ‘gewone’ als de goudmijnen die op weg waren naar certificering. En de verschillen waren duidelijk, alleen voor het oog al. Zo liepende werkers in laatstgenoemde mijnen in beschermende  kleding en kon je zien dat er in de mijnenmaatregelen waren genomen op gebied van veiligheid en milieubescherming. Maar ook in de structuur kon je het merken. Alles was beter georganiseerd: er werd samengewerkt en voor de kinderen van de mijnwerkers waren klasjes opgericht met een oppas. Ik heb gezien dat het verschil maakt. Die ervaring heeft me nog gemotiveerder gemaakt.

Nog gemotiveerder om je in te zetten voor Goed Goud?

Ja, maar vooral ook om mijn ervaring met mijn medewerkers te delen. Ik heb niet alleen gezien dat de inspanningen rondom de mijnen echt een verschil maken, maar ik heb ook kennisgemaakt met de bevlogenheid van de mensen van Solidaridad. Zij geloven er in en ik heb gezien waarom. We hebben nu  bij Steltman Juwelier één collectie die gemaakt is van honderd procent Goed Goud. In de toekomst zou ik dat graag breder willen trekken. Hoewel enige nuance op zijn plaats is: in mijn ogen is er in Nederland niet zo’n hele duidelijke scheidslijn tussen ‘goed’ en ‘fout’ goud. Een groot deel van het goud dat in Nederland verkocht wordt is namelijk van gerecycled goud. Niet gecertificeerd goud is dus niet per definitie fout goud. Je weet het alleen niet zeker. Met gecertificeerd goud heb je die zekerheid wel. Daarvan weet je: dit is eerlijk en goed gewonnen goud.

lees ook het interview met Nicolien Sauerbreij