Hoe kan ik deze wedstrijd winnen?

Mark Huizinga is een van de meest succesvolle judoka’s van Nederland. In de veertien jaar aan de top won hij maarliefst twintig keer goud. “Om op het hoogste niveau te presteren moet je lui durven zijn.”

Mark Huizinga (41) won goud als: judoka.

Hoe lang heb je gewerkt voor jouw (eerste) goud?

Zeven jaar. Ik was 22 toen ik mijn eerste goud won op het EK.

Hoe hard heb je voor goud moeten werken?

Keihard. Iedere dag was ik met mijn sport bezig. Alles om net dat ene procent beter te worden. In topsport kun je niets laten liggen. Het kleinste foutje kan het verschil betekenen tussen winnen of verliezen.

Wat is je fijnste herinnering aan het winnen van goud?

De dag waarop je het goud wint. Je voelt je op een wedstrijddag ijzersterk, hebt het gevoel dat je alles onder controle hebt. Maar aan de andere kant is daar de druk en de spanning. Dat hoort erbij, die tweestrijd vind ik prachtig.

Wat is je mooiste goud?

Mijn eerste en laatste. Op het EK in 1996 was ik voor het eerst de allerbeste. En dat het toernooi in eigen land was, maakte het nog specialer. Mijn laatste goud won ik in 2008. Het was een bevestiging dat ik nog altijd mee kon komen op het hoogste niveau. Ik was de oudste judoka in de geschiedenis die een Europese titel won. Mijn Olympische titel is van een geheel andere orde. Beter dan Olympisch goud wordt het niet. Dan ben je pas echt de beste van de wereld.

Het winnen van goud was belangrijk voor me omdat…

het een bevestiging is van jarenlange, keiharde trainingsarbeid. Als je een gouden medaille krijgt omgehangen, schiet er van alles door je heen. Wat je er allemaal voor hebt moeten laten en hoe hard je ervoor hebt gewerkt. Je bent dag en nacht met je sport bezig, maar een werkweek van 80 uur zoals de mijnwerkers in de goudmijnen redde ik zeker niet. Hoe gek het misschien ook klinkt, maar de meeste winst haal je uit rust. Hoe uitgeruster je bent, des te fitter je aan de training begint en des te beter je in staat bent om een topprestatie te leveren. Niks doen is effectiever dan je denkt. Die luxe hebben mijnwerkers niet. Een dag niet gewerkt, betekent geen inkomen en letterlijk geen brood op de plank.

Een houdgreep voelt als…

complete machteloosheid. Een judoka is altijd op zoek naar oplossingen. Hoe kan ik deze wedstrijd winnen? Hoe buig ik een achterstand om in winst? Ook als ik in een houdgreep werd genomen, probeerde ik altijd iets te verzinnen om er onderuit te komen. Dat is het instinct van een judoka: je eruit vechten. Dat moment van complete machteloosheid dat je voelt vlak voor het aftikken van een houdgreep, dat is hoe ik me het gevoel van mijnwerkers voorstel. Het gevoel van overgeleverd zijn aan anderen. Je niet op eigen kracht uit een situatie kunnen vechten. Het is bijna niet voor te stellen voor een judoka.

Tegen de onbekende winnaars van goud (de mijnwerkers) wil ik zeggen…

jullie zijn de echte winnaars van goud. Het is een inkopper, dat snap ik ook, maar zij verdienen een betere wereld! Laten we ook niet vergeten om ons te richten op de mensen die deze problematiek in stand houden. Natuurlijk, het ligt zo voor de hand om te zeggen dat zij de arbeidsomstandigheden moeten verbeteren, dat zij een 40-urige werkweek moeten invoeren, maar dat is wel waar het om draait. Ik realiseer me heel goed dat het voor mij makkelijke praten is. Ik hoef er niets voor te doen of te laten, behalve dit prachtige initiatief onderschrijven.

Wat weet Mark van goed goud?

  • Wist jij van de misstanden rondom goudwinning af? Niet echt. Je weet wel dat het er is, maar je bent er niet echt mee bezig.
  • Wat vind je van de misstanden? Wat ik vooral schrijnend vind is het contrast. Goud is een product dat voor luxe staat en waarmee we in de rijke wereld graag pronken.  Dan kan het toch niet zo zijn dat de mensen die dit goud winnen worden uitgebuit en er het allerslechtste aan toe zijn?
  • Wat vind je ervan dat sportmedailles nog steeds niet gemaakt worden van duurzaam en eerlijk goud? Eerlijk gezegd heb ik daar tijdens mijn carriere nooit over nagedacht. Je wilt gewoon winnen. Als je het me nu vraagt vind ik het vanzelfsprekend dat medailles van duurzaam goud moeten zijn. Sport is fairplay en in het verlengde daarvan zijn eerlijke medailles meer dan logisch. Bovendien sluit de Olympische gedacht aan bij een betere wereld, dus ook een betere wereld voor de gouddelvers.

De gouden prestaties

  • Olympisch kampioen: 2000
  • Europees judoka van het jaar: 1998, 2001
  • Europees kampioen: 1996, 1997, 1998, 2001, 2008
  • Europees kampioen voor landenteams: 1997 (voor het eerst in 36 won Nederland goud), 1998
  • Nederlands kampioen: 1994 t/m 2000, 2002, 2004, 2005, 2008