Voor een topprestatie moet je blind kunnen vertrouwen op je materiaal en lichaam

Nicolien Sauerbreij stond als dochter van een skileraar al op jonge leeftijd op de ski’s. Toch ruilde ze haar twee latten op twaalfjarige leeftijd in voor één plank: ze wilde snowboarden. Een keuze die in 2010 tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver werd beloond met goud. “Natuurlijk was ik eindverantwoordelijk voor de prestatie, maar zonder mijn team was ik nooit zo ver gekomen.

Nicolien Sauerbreij (35) won goud als snowboardster op de parallelreuzenslalom in Vancouver. Ze is de eerste Nederlander die in de sneeuw olympisch goud won.

Waarom ging jij voor goud?

Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk ben ik nooit voor goud gegaan. Ik heb nooit willen winnen van concurrenten, maar van mijzelf.

Hoe lang heb je gewerkt voor jouw (eerste)goud?

Eigenlijk niet eens zo heel lang. Mijn eerste goud was vrij ‘spontaan’. Ik deed mee aan de Nederlandse Kampioenschappen en eindigde meteen op de eerste plaats. Dat goud heb ik gekregen, niet verdiend.

Wat is het zwaarste bij het winnen van goud?

Ik heb mij vier jaar lang voorbereid op de Olympische Spelen, maar eigenlijk werkte ik er al twaalf jaar lang naartoe. Het is keihard werken en ik heb heel wat tegenslagen gehad. Al die bagage nam ik mee naar Vancouver. Ik heb het echt uit mijn tenen moeten halen. Het was onbeschrijfelijk zwaar.

Goud in de sport...

Is het enige wat telt. Daar heb ik mij altijd enorm over verbaasd. De immense prestatie die mensen voor zilver en brons leveren lijkt helemaal niet te tellen. Die staan echt in de schaduw van een goudwinnaar. Ik snap nooit zo goed waarom dat kleurverschil zoveel meer respect afdwingt. Zelf ben ik nooit per se voor goud gegaan, ik wil vooral het beste uit mijzelf halen. Naderhand had ik ook heel weinig met de medaille: ik vond het een koud en zwaar ding. Terwijl het juist symbool stond voor zoveel meer! Daarom ben ik op het idee gekomen om de gouden rand van mijn medaille te laten omsmelten bij een juwelier in Amsterdam. Ik heb er een ring van laten maken. Die heb ik nu elke dag om en als ik ernaar kijk, besef ik weer wat ik heb bereikt.

Het winnen van goud was belangrijk voor me omdat…

Het een beloning was van al het harde werken. Je krijg erkenning en waardering voor je prestatie. Dat laatste vond ik ook belangrijk, want ik heb best een moeilijke loopbaan gehad. Naast de blessures heb ik een hoop zelf moeten doen. Mensen om mij heen begrepen niet altijd de keuzes die ik maakte. Dat was soms best moeilijk.

Door olympisch goud te winnen kon ik iedereen laten zien dat het wel de juiste keuzes waren geweest. En als je die plak eenmaal om je nek hebt hangen? Dat voelt als een droom. De regen was die dag mijn grootste concurrent. Dat maakte het snowboarden ontzettend zwaar, maar de ontlading was bij de  winst des te groter.

Ik was nooit tot deze gouden prestatie gekomen...

Als ik niet een sterk team om me heen had gehad. Natuurlijk was ik eindverantwoordelijk voor de geleverde prestatie, maar zonder mijn team was ik nooit zo ver gekomen. Vroeger kon ik bijvoorbeeld heel laconiek met mijn materiaal en lichaam omgaan. Zo ben ik met een hernia door blijven trainen. Ik wilde zó graag dat ik met pijnbestrijding doorging. Dit terwijl je juist heel zuinig op jezelf moet zijn: voor een topprestatie moet je blind kunnen vertrouwen op je materiaal en lichaam. Met de kennis van nu denk ik ook weleens: heb ik daar mijn lichaam nou voor vernield? Ik keek vooral naar de korte termijn.Door mijn team kwam ik tot het besef dat ik juist goed moest luisteren naar mijn lichaam en het moest aangeven als er iets was: alleen dan kun je het maximale uit jezelf halen.

WAT WEET NICOLIEN VAN GOED GOUD?

  • Wist jij van de misstanden rondom goudwinning? Nee, eerlijk gezegd niet. Ik heb mezelf ook echt afgevraagd: hoe kon het dat ik dit niet wist?
  • Zou je een medaille hebben geweigerd als je van de misstanden had geweten? Ik ben wel echt geschrokken en ik deins er nietvoor terug om mijn mening te geven. Bovendien heb je op de Olympische Spelen een wereldwijd podium om een statement te maken. Misschien had ik het wel gedaan als ik het had geweten.
  • Wat vind je ervan dat sportmedailles nog steeds niet gemaakt worden van Goed Goud? Schandalig! Er zitten maar een paar druppels goud in een olympische medaille, maar elke gram uit een niet gecertificeerde mijn is er één te veel.

Gouden prestaties

  • Olympische Spelen in Vancouver 2010
  • Wereldbeker 2007, 2008, 2010
  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw 2010