Steun vanuit heel Europa 

Good Clothes, Fair Pay was geen gewone petitie, maar een Europees Burgerinitiatief (EBI). Het doel was om eerlijke lonen voor textielarbeiders op de agenda van de Europese Commissie te zetten. We wilden aandacht voor het wetsvoorstel dat kledingbedrijven verplicht te zorgen voor een leefbaar loon aan kledingarbeiders. Om dit te bereiken moesten we 1 miljoen handtekeningen in Europa verzamelen, dit is helaas niet gelukt. Maar gelukkig betekent dat niet dat de campagne voor niks is geweest. 

Zo lieten honderdduizenden EU-burgers hun stem horen, waren er invloedrijke beleidsmakers bij de petitie betrokken, en zijn er met alle acties om handtekeningen te verzamelen miljoenen mensen in heel Europa bereikt. En de honderdduizenden handtekeningen laten mooi zien dat burgers uit verschillende Europese landen het belangrijk vinden dat textielarbeiders een fatsoenlijk loon krijgen.

We zijn enorm dankbaar dat mensen uit heel Europa hun steun voor textielarbeiders hebben uitgesproken. En de strijd voor eerlijke wetten gaat door. De ingezamelde handtekeningen kunnen we zowel in Brussel als Den Haag gebruiken om aan te tonen dat burgers leefbare lonen voor textielarbeiders belangrijk vinden.

– Tamar Hoek, beleidsadviseur duurzame mode bij Solidaridad

Terugblik op de acties

Met Solidaridad voerden we actie in Nederland en Duitsland. Zo openden we in de Black Friday-week van 2022 de Signastore in hartje Utrecht om handtekeningen te verzamelen. Mensen konden in deze pop-up winkel tekenen op de muren, banken en vloer én konden hun steun voor de petitie uiten. We begonnen met een spierwitte ruimte en eindigden met een ruimte vol kleur en steun aan de mensen die onze kleding maken. Ook online en in de media was de actie te vinden, bijvoorbeeld op NOS, Linda.nl en in het AD

Team Solidaridad Duitsland voerde met steun van de Duitse Postcode Loterij actie om handtekeningen te verzamelen. Dit begon op 24 april 2023: de start van de Fashion Revolution Week en de 10e ‘verjaardag’ van de Rana Plaza ramp. In een video riepen negen bekende influencers op om voor #GoodClothesFairPay te tekenen. Ook offline was de actie goed zichtbaar met advertenties in metrostations, reclame in bioscopen en deelname aan evenementen. Tijdens de Berlin Fashion Week werd er zelfs een kleine versie van de Signastore uitgevoerd: de Signawall. Waar mensen zowel op de muur als voor de petitie konden tekenen. 

In totaal verzamelde Solidaridad zo’n 25.000 handtekeningen voor #GoodClothesFairPay.

Hoe nu verder?

Er is hoop! Want ondertussen is er wetgeving in de maak over ketenverantwoordelijkheid van bedrijven. Dit betekent dat bedrijven verplicht worden om voor goede omstandigheden te zorgen. Niet alleen in hun eigen bedrijf, maar ook bij hun leveranciers. Er wordt druk onderhandeld over een Europese wet die bedrijven verplicht om misstanden op het gebied van milieu en mensenrechten in hun ketens op te sporen en aan te pakken.

Het voorstel van Good Clothes, Fair Pay past hier naadloos in, want het geeft aan hoe ketenverantwoordelijkheid eruit kan zien als het gaat om een leefbaar loon in de kledingindustrie. Verschillende Europarlementariërs (zoals Lara Wolters) hebben al hun steun voor het voorstel uitgesproken.

De strijd gaat door

En niet alleen in Brussel wordt gewerkt aan wetgeving voor ketenverantwoordelijkheid, ook in Den Haag wordt nagedacht over Nederlandse wetgeving. Met de 75.000 handtekeningen die in Nederland opgehaald zijn, laten we zien dat een leefbaar loon hier een onderdeel van moet zijn. En dat veel mensen willen dat er zo’n wet komt.

Ons werk zit er dus nog lang niet op! We zijn super dankbaar voor iedereen die de campagne heeft ondertekend, gedeeld of gedoneerd heeft, en die solidariteit heeft getoond met de mensen die onze kleding maken. En natuurlijk dat we hier samen met onze partners, zoals ASN Bank, Fair Wear en Fashion Revolution  in Nederland aan konden werken.  We houden jullie op de hoogte over nieuwe wetten. En we blijven ons samen met jou inzetten voor een duurzame textielindustrie.