Voorvertoning suikerrietdocumentaire

Het hoogtepunt van de dag was de preview van onze suikerrietdocumentaire, die naderhand werd toegelicht door suiker-expert Sven Sielhorst en Godelieve Eijsink, de regisseur. Deze documentaire beschrijft het schrijnende verhaal van suikerrietkappers Edwin en Maria in Midden-Amerika en de problemen waar zij mee kampen, zoals nierfalen en erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Het verhaal volgt  het werk van arts Joaquin, die zich samen met fabriekseigenaar Juan het lot van de rietkappers aantrekt en naar oplossingen zoekt.

Inspirerend project in Kenia

Directeur Europa Heske Verburg lichtte in een kort vraaggesprek haar persoonlijke drijfveren voor ontwikkelingswerk toe en de grote impact die donateurs hebben op onze projecten. Op de vraag of zij een inspirerend project kon delen, gaf ze het voorbeeld van het Food for All-project in Kenia, en de persoonlijke ontmoeting die zij daar had met Esther Ngeno. In dit project traint Solidaridad lokale boeren in het duurzaam verbouwen van meerdere gewassen, zodat zij zich beter kunnen weren tegen tegenvallende oogsten of lage prijzen. Een van de nieuwe gewassen die zij verbouwen zijn sperziebonen, die bedoeld zijn voor de export naar Europa. Lokale werknemers verwerken deze sperziebonen ter plaatse in een nieuwe fabriek. Esther vertelde aan Heske dat het project ertoe heeft geleid dat meer kinderen middelbaar onderwijs volgen, er stenen huizen gebouwd worden en het eerste kind naar de regionale universiteit gaat.

Geschiedenis en toekomst Solidaridad

Solidaridad Netwerk-directeur Nico Roozen schetste de geschiedenis en toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Hij belichtte in het bijzonder de rol die Solidaridad kan spelen bij het aanpakken van de steeds groter wordende voedsel- en grondstoffenproblematiek. Deze problematiek vertaalt zich in een groeiende wereldbevolking en de toenemende vraag naar voedsel en grondstoffen. Daarbij benadrukte hij het belang van lokale teams in de landen waar Solidaridad werkt. Deze teams kennen de cultuur waardoor projecten beter afgestemd kunnen worden op lokale behoeften, cultuur en mogelijkheden en daardoor uiteindelijk meer impact hebben. Daarnaast noemde hij dat alleen wanneer NGO’s, bedrijven, overheden en consumenten samen aan de slag gaan, zij de grote problemen van nu kunnen oplossen.

Goede basis voor een volgende bijeenkomst

Alle gasten konden na afloop van het evenement een evaluatieformulier invullen en verbeterpunten aangeven. Gemiddeld beoordeelden zij de middag met een 8. Een mooi cijfer, maar het kan nog beter. Een volgende keer willen we bijvoorbeeld nog meer interactie tussen inhoudelijke experts en de gasten faciliteren.