Meer dan 23.000 deelnemers

Het is allang bewezen dat handen wassen de overdracht van ziekten sterk vermindert. Bij de plattelandsbevolking van Sri Lanka is dat niet altijd bekend. Of de kennis is er wel, maar de middelen ontbreken. Veel dorpen kampen met een tekort aan water. Ook voordat de wereld kennismaakte met corona, maakte het deel uit van ons project om de toegang tot water en kennis over hygiëne te vergroten.

De timing van deze activiteiten had bijna niet beter kunnen zijn. Overheden over de hele wereld benadrukken het belang van handen wassen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Solidaridad werkt in kleine dorpen en gemeenschappen, waar de invloed van de overheid beperkt is. Al meer dan 23.037 deelnemers zijn in kleine groepen bijeengekomen in gemeenschapscentra voor workshops en voorlichting over handen wassen.

Corona in Sri Lanka

In vergelijking met andere landen in de regio heeft Sri Lanka een relatief laag aantal besmettingen. Half september 2020 had het land bijna 3.200 gevallen op een bevolking van 22 miljoen. Dat succes wordt gewijd aan een vroege lockdown, relatief veel testen en effectieve maatregelen voor sociale onthouding. Desondanks is het net als in andere landen van belang dat de bevolking zich actief inzet om de verspreiding tegen te gaan.

Vanuit het project worden bewustwordingsactiviteiten georganiseerd, zoals de Internationale Dag van het Handen Wassen op 15 oktober 2019. Kinderen en jongeren gaven voorstellingen, zongen liedjes, droegen gedichten voor en vertoonden zelfgemaakte kunstwerken waarin het belang van handen wassen terugkwam. ‘Het lijkt wel alsof het project had voorspeld dat de epidemie eraan kwam,’ zegt Nilakshi Indunil, een van de deelnemers. ‘Toen de ziekte zich begon te verspreiden, waren mijn zoons al op de hoogte van de juiste manier om handen te wassen. Andere mensen moesten er via de media achter zien te komen.’

Kinderen leren hun klasgenoten hoe je op de juiste manier je handen wast.

Toegang tot water geeft vrouwen kansen

Het doel van ‘Reach the Unreached’ is om in 236 dorpen en gemeenschappen de watervoorziening en voedselzekerheid te verbeteren. Daarbij is er speciale aandacht voor de positie van vrouwen. In de meeste dorpen staan watertanks waar te weinig water instroomt. Het duurt dagen voordat de tanks gevuld zijn. De vrouwen zijn verantwoordelijk voor het beheer en verdeling van het water en het vullen van kruiken bij bronnen. Dit is een tijdrovende klus.

Samen met de bewoners wordt de infrastructuur voor water verbeterd, bijvoorbeeld door bestaande pijpleidingen te vervangen door sterkere leidingen met een grotere diameter. Zo stroomt er meer water naar de dorpen en zijn de opslagtanks sneller gevuld. De vrouwen houden zo meer tijd over voor het gezin en hun werk. Sommigen kiezen ervoor om deel te nemen aan het opleidingsprogramma voor gemeenschapsleiders over gezond voedsel.

Solidaridad voert het project uit samen met het Instituut voor Sociale Ontwikkeling en de Nucleus Stichting. De financiering komt van de Europese Unie. Lees meer over dit project op onze internationale website.

Vrouwen uit het dorp Wanaraniya vullen waterpotten bij de plaatselijke waterbron.

Voordat je verder leest…

Als je dit artikel interessant vindt of het jou helpt  – help ons dan ook en overweeg een donatie! Het kost je een halve minuut en minder dan een fairtrade cappuccino. De meeste mensen doneren om een simpele reden: omdat ze een wereld willen waarin alles wordt gemaakt en gekocht in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties. Als je wilt weten wat we allemaal bereiken met jouw steun, je leest het hier. Bedankt!