In het Ethiopische dorp Garo, bij Jimma in de buurt, is Solidaridad een aantal jaar geleden gestart met een project om vrouwen van de koffiecoöperatie Kenteri economisch onafhankelijker te maken. De vrouwen hebben een kredietgroep opgericht, waarvoor Solidaridad het beginkapitaal heeft verschaft. Nu, een paar jaar later, zijn de resultaten duidelijk zichtbaar: de groep is gegroeid en zeer actief.

Geiten, bijen en een koe

Kadiga Sefu (26) is voorzitter van de groep: “Vrouwen sparen om hun kapitaal aan te vullen en hebben nu 32 keer hun beginkapitaal in kas. Om een lening af te sluiten moeten er 5 andere vrouwen garant staan. Op deze manier wordt de lening altijd terugbetaald.” Dankzij de kredieten heeft Kadiga geiten en bijen kunnen kopen. “Toen ik daar meer mee verdiende, durfde ik een lening voor een koe aan te gaan. Die heeft nu zelfs al een kalf gekregen. En ik heb melk voor mijn 3 kinderen. Ook koop ik planten voor een moestuin om voor extra voedsel te zorgen.”

Inmiddels doen 160 vrouwen mee

Kadiga is heel blij met wat de groep haar gezin en de gemeenschap heeft gebracht. Inmiddels zijn er 160 vrouwen bij betrokken. Kadiga is dankbaar dat ze tot voorzitter is verkozen. “Ik vind het fijn dat ik gewaardeerd word door de leden en dat we samen zulke goede dingen kunnen doen.”