Het camerateam was op pad voor de IKON, een progressief christelijke omroep met een sterke basis in de Nederlandse kerken. Solidaridad was actief in El Salvador, onderhield nauwe contacten met de IKON en dus was er ook rechtstreekse steun voor het camerateam dat een reportage in El Salvador ging maken. De moord was een grote klap voor de familie, alle betrokkenen en heel Nederland. Wereldwijd haalde de moord het nieuws en kwam de oorlog in El Salvador op de radar. De oorlog kostte uiteindelijk aan 75.000 mensen het leven.

De daders van al deze (oorlogs)misdaden werden nooit vervolgd, omdat ze na de burgeroorlog in 1993 wettelijke amnestie kregen van het Salvadoraanse parlement. Maar in 2016 werd de amnestiewet ingetrokken door het Hooggerechtshof en kon alsnog vervolging plaats vinden. Nederland en de openbaar aanklager van El Salvador heropenden het onderzoek en werkten samen. Dat heeft nu tot de arrestatie van twee verdachten geleid en een verzoek aan de VS om uitlevering van de sinds 1984 in Amerika woonachtige opdrachtgever voor de moord: kolonel Reyes Mena.

El Salvador is vandaag de dag nog steeds een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Naar schatting een op de honderd Salvadoranen is lid van een bende die handelt in drugs, wapens en mensen. De bendes zijn de grootste ‘werkgever’ van het land en hebben op veel plaatsen feitelijk de macht in handen.