Duurzaam, van boer tot bord

KDV zet zich in voor een duurzame varkensvleessector, van boer tot bord. Varkensvlees met het KDV-keurmerk voldoet aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Ook soja, een belangrijk onderdeel van veevoer, ontsnapt niet aan de aandacht van de organisatie.

Met onze steun aan het project van Solidaridad willen we ook kleine boeren de kans geven te profiteren van duurzame productie. Door bij te dragen aan de duurzame economische ontwikkeling van Mozambique nemen we onze verantwoordelijkheid voor een duurzame keten.” – Jaap de Wit van Keten Duurzaam Varkensvlees

Meer produceren op klein oppervlak

Solidaridad heeft 2.000 kleine sojaboeren in Mozambique training gegeven in duurzame landbouwmethoden. Gert van der Bijl van Solidaridad: “Hierdoor weten zij nu hoe ze het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zo veel mogelijk kunnen voorkomen, hoe ze uitdroging en erosie kunnen tegengaan en hoe ze ziekten op een duurzame manier kunnen uitroeien. Zo houden deze boeren hun land vruchtbaar, waardoor zij nu maar liefst 40% meer produceren.”

Eerste RTRS-gecertificeerde soja uit Afrika

Op dit moment vindt er in Mozambique een audit plaats om te zien of de duurzame soja van het project in aanmerking komt voor Roud Table Responsible Soy-certificering (RTRS). Deze standaard staat onder meer voor verantwoord pesticidengebruik, respect voor landrechten van lokale gemeenschappen en behoud van waardevolle bossen en biodiversiteit. “We gaan ervan uit dat de certificering begin 2017 rond is”, vertelt De Wit. “Dat zou een fantastische mijlpaal zijn, want het is dan de eerste RTRS-gecertificeerde soja in Afrika.”

Meer doen dan alleen certificaten kopen

Er wordt nog te weinig verantwoorde RTRS verhandeld om aparte handelsstromen op te zetten naar westerse landen. Om toch bij te dragen aan een duurzame sojaketen, kunnen westerse bedrijven sojacertificaten van RTRS-gecertificeerde boeren kopen en zo hun gebruik van niet-duurzame soja compenseren. “De meeste RTRS-gecertificeerde soja komt echter van grote, rijke boeren in Zuid-Amerika”, vertelt Van der Bijl. “Je geeft dan geld aan boeren die het al erg goed hebben, waardoor je niks verandert voor kleine boeren die te weinig geld en capaciteit hebben om hun praktijken RTRS-proof te maken.” De Wit: “Met het project in Mozambique dragen we echt bij aan een beter inkomen voor boeren die dat hard nodig hebben. Zodra hun soja RTRS-gecertificeerd is, blijft KDV deze boeren ondersteunen door certificaten van hen te kopen.”

Lokaal duurzaamheidssysteem

Het project in Mozambique loopt in 2018 af. Van der Bijl: “We willen een katalysator zijn voor duurzame sojaproductie in Mozambique, maar uiteindelijk moeten de mensen het daar zelf verder oppakken en uitbreiden. Ons uiteindelijke doel is dat er een lokaal duurzaamheidssysteem tot stand komt, zonder bemoeienis van buitenaf.”