Beter, maar nog niet goed genoeg

Gerecycled goud is hergebruikt goud, afkomstig van onder meer elektronische apparatuur (smartphones, computers), juwelen en goudstof dat overblijft na het maken van sieraden. Solidaridad vindt het goed dat het goud dat al uit de grond is gehaald een nieuwe bestemming krijgt, zodat er minder nieuw goud gewonnen hoeft te worden. We zijn dan ook blij dat de Olympische Spelen in 2016 voor het eerst in de geschiedenis beter goud hebben gebruikt en dat ze aandacht hebben voor de herkomst hiervan. De vraag is wel in hoeverre gerecycled goud ook echt hergebruikt is, omdat de herkomst vaak niet goed te achterhalen is. Nog maar een heel klein deel heeft een certificaat dat aantoont waar het goud vandaan komt. 

Goudmijnbouw is nog steeds broodnodig

Solidaridad hoopt dat de Spelen in 2020 nog een stap verder gaan door Goed Goud in hun medailles te verwerken. Op dit moment werken er in 80 landen miljoenen mensen in de goudmijnbouw, vaak in erbarmelijke omstandigheden. Gedwongen arbeid en mensenrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. Er gaan daarom wel stemmen op om goudmijnbouw af te schaffen. Maar de mijnwerkers in de kleinschalige goudmijnbouw hebben hun werk broodnodig om te kunnen overleven. Bovendien zal de grote vraag naar goud voorlopig niet afnemen, waardoor er meer goud nodig is dan gerecycled kan worden. Goud heeft namelijk unieke eigenschappen, waardoor het onmisbaar is in een heleboel producten, zoals medische apparatuur, mobiele telefoons en computers.

Solidaridad werkt aan eerlijke goudmijnbouw

Goudmijnbouw zal hoe dan ook blijven bestaan. Door alleen in te zetten op gerecycled goud helpen we de miljoenen mijnwerkers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van goudmijnbouw niet om veiliger en duurzamer te werken. Solidaridad zet zich in voor Goed Goud, dat geproduceerd is met respect voor mens en milieu, en waarvoor mijnwerkers een eerlijke prijs krijgen. We gebruiken keurmerken, zoals Fairmined, Fairtrade en de standaarden Code of Practices en Chain of Custody van de Responsibility Jewellery Council, om het welzijn van mijnwerkers te verbeteren. We werken dus aan een verantwoorde goudindustrie, waarvan iedereen kan profiteren, ook kwetsbare groepen in ontwikkelingslanden. Hierbij is het belangrijk dat bedrijven die goud inkopen hun verantwoordelijkheid nemen voor de problemen in de productieketen en ook kiezen voor Goed Goud.

Goed Goud doet recht aan olympische waarden

Als goud staat voor het hoogst haalbare in de sport, dan moet het ook de hoogst haalbare kwaliteit van leven voor goudmijnwerkers vertegenwoordigen. We hopen dan ook dat het Internationaal Olympisch Comité in 2020 gaat voor Goed Goud, en zo helpt om aandacht te vragen voor de grote en wijdverspreide problemen in de goudmijnbouw. Zo kunnen zij een voortrekkersrol vervullen, die recht doet aan de olympische waarden, zoals eerlijk spel, vrede en internationale solidariteit.