Dreigende droogte
In India zorgt de teelt van castorbonen voor een vast inkomen voor vele kleinschalige boeren en familiebedrijven. Alleen maakt het klimaatverandering het een stuk lastiger voor de boeren, zo laat ook Hirabhai Devabhai Zaverbhai Kotadiya weten: ”Mijn castorteelt werd getroffen door de stijgende temperatuur en onvoorspelbare regenval.”
Door toenemende droogte ontstond er in de afgelopen jaren een groot watertekort in de regio. Ook werd de bodem niet goed behandeld en werd er na de oogst slecht omgegaan met de bonen, wat zorgde voor lage productiviteit.
Kortom, op het gebied van watergebruik, de vruchtbaarheid van de bodem en algemeen goede en duurzame landbouwpraktijken konden de boeren nog veel vooruitgang boeken. En dat is met de trainingen van Solidaridad ook goed gelukt.
Aanstekelijke resultaten
De boeren hebben trainingen over watergebruik en efficiënte irrigatie gevolgd en leerden regelmatig een bodemtest uit te voeren. Aan de hand daarvan kregen ze informatie over hoe zij de bodemgezondheid konden verbeteren. Daarmee konden de boeren hun opbrengst flink verbeteren.
Deze goede resultaten bleven niet onopgemerkt. Castorboer Patel Prahladbhai vertelt dat hij, nadat hij de verbetering bij zijn deelnemende buurman had gezien, Solidaridad durfde te benaderen.
Na zes jaar en na aanleiding van deze positieve uitwerking, is besloten de komende jaren het project door te zetten. Er zijn nog meer castorboeren die graag de trainingen willen volgen.
Patel Prahladbhai“Ik gebruikte nog traditionele methoden van zaaien. Ook ik wilde deskundig te werk gaan voor een betere opbrengst en hogere kwaliteit.”
6.200
castorboeren getraind22%
hogere opbrengst30%
minder water verbruikt