In gesprek met Maurice Boeschoten, Adviseur bijzondere giften bij Solidaridad

“Toen ik begon met deze gesprekken, ontdekte ik dat nadenken over nalaten voor iedereen relevant is.”, vertelt Maurice. “En elke situatie is verschillend. Het is niet ingewikkeld om een nalatenschap vast te leggen, en het heeft zoveel positieve impact.”

Hoe belangrijk zijn nalatenschappen voor het werk van Solidaridad? 

“Erg belangrijk! Ongeveer een kwart van onze inkomsten van particulieren zijn nalatenschappen. Misschien weet u het nog: 30 jaar geleden introduceerde Solidaridad fairtrade Max Havelaar koffie, dankzij dit soort grote giften. Inmiddels kopen 9 op de 10 Nederlanders fairtrade producten en is Fairtrade overal te vinden. Beeld u eens in hoeveel miljoenen boeren een eerlijke prijs hebben gekregen, waardoor kinderen naar school konden gaan en er geld vrijkwam om milieuvriendelijker te produceren. Dat vind ik ontzettend bijzonder. 

“Als u 1% van uw nalatenschap toekent aan Solidaridad, dan blijft er nog 99% over voor nabestaanden of andere zaken die u belangrijk vindt.”

Maurice Boeschoten, Adviseur bijzondere giften Solidaridad

Waar worden nalatenschappen voor gebruikt?

“De waarde in de productieketen is helaas nog te vaak niet eerlijk verdeeld. Daarom werken we aan oplossingen voorbij certificering. Onze droom is dat binnen tientallen jaren elke boer zijn of haar bos kan laten staan en kinderen naar school kan sturen. Door betere regelgeving, nieuwe inkomstenbronnen en milieuvriendelijker productie. En dat gaat ons lukken als mensen een deel van hun nalatenschap daarvoor inzetten. Als u 1% van uw nalatenschap toekent aan Solidaridad, dan blijft er nog 99% over voor nabestaanden of andere zaken die u belangrijk vindt.”

Waarom vinden mensen het fijn om de nalatenschap goed te regelen? 

“Ten eerste vinden mensen het belangrijk te weten wat ze nalaten. Ze hebben daar vaak een mooie visie over. De meeste mensen die ik spreek, willen voorkomen dat de wet hen voorschrijft waar hun nalatenschap terecht komt en de vrijheid houden zelf te bepalen wie hun erfgenamen zijn. Bovendien, als vooraf niets is vastgelegd, vallen verwerkingskosten van het nalatenschap soms hoger uit. Dat heeft te maken met de kosten voor een notaris, die alles dan nog moet uitzoeken.

Is een nalatenschap regelen makkelijk? 

 Uw nalatenschap regelen is niet ingewikkeld. U geeft aan bij de notaris dat u iets wilt vastleggen over uw nalatenschap, en hij/zij zal u daarmee verder helpen. Voor alle vragen die er zijn over nalaten aan Solidaridad ben ik de vaste contactpersoon.

Wat zou je mensen aanraden om nu te doen? 

Als u overweegt na te laten aan Solidaridad, laat het mij dan weten. Dat kan vandaag nog, via het contactformulier hieronder. Vanaf dat moment gaan we in gesprek over hoe u uw nalatenschap aan Solidaridad wilt vormgeven. Zo bent u er zeker van dat we samen met u aan een eerlijke toekomst kunnen werken. 

Maurice Boeschoten

Adviseur Bijzondere Giften

Tel: +31 (0)30 272 0313
schenken@solidaridad.nl