De mensen die mij het meeste inspireren op mijn reizen zijn de mensen met een droom. Met een plan. Een plan om behalve thee ook palmolie te gaan verbouwen. Om macadamia noten te gaan exporteren naar Europa. Om een bedrijf op te zetten om cacaoboeren op leeftijd te helpen hun verwaarloosde plantages weer winstgevend te maken. Om mango’s te verwerken tot mangosap en werkgelegenheid te creëren voor jonge vrouwen. Om op een duurzame manier quinoa te verbouwen om te voorzien in de exploderende vraag. Stuk voor stuk plannen die het potentieel hebben om impact te maken. Die het inkomen van boeren en kleine ondernemers verbeteren, die cruciaal zijn voor het verhogen van de voedselproductie om al die monden te voeden van een groeiende wereldbevolking. Die voor werkgelegenheid zorgen. Die ongelofelijk belangrijk zijn voor de duurzame economische ontwikkeling van een land. 

Maar juist deze plannen worden vaak geen werkelijkheid. Waarom?

Omdat de ondernemers geen lening krijgen. Of omdat ze rentepercentages van soms wel 40% moeten betalen, wat op hetzelfde neer komt. Niemand wil investeren, maar er is wel geld nodig. Geld om te investeren in zaden, in machines, in kennis. Veel kleine en middelgrote bedrijven, actief in de landbouw en voedselketen in ontwikkelingslanden hebben geen toegang tot financiering. Ze wonen in een ontwikkelingsland, dus dat betekent per definitie al meer risico dan de meeste banken willen nemen. Ze zijn te groot voor microkrediet en te klein voor geld van westerse impact investeerders. Er is jaarlijks vraag naar meer dan 200 miljard euro voor investeringen in kleinschalige boeren maar slechts 30% van hen krijgt een (dure) lening. Het financieringstekort van kleine en middelgrote agri-food ondernemers alleen al in Afrika ten zuiden van de Sahara bedraagt 100 miljard. Ontzettend frustrerend dat al deze prachtige plannen en al die impact niet gerealiseerd kunnen worden!

Armoede, klimaatverandering, werkloosheid en nu ook nog eens corona. 

Wereldwijd is ongeveer een op de negen mensen ondervoed, terwijl de jeugdwerkloosheid in ontwikkelingslanden groeit. In Afrika worden jaarlijks ruim 3 miljoen banen gecreëerd, terwijl er 12 miljoen jongeren toetreden tot de arbeidsmarkt. Het creëren van werkgelegenheid door het ondersteunen van ambitieuze ondernemers is essentieel. Hun ondernemerschap helpt om armoede te bestrijden en voedselzekerheid te vergroten. 

Nieuw crowdfunding platform voor ondernemers met een plan

Humphrey uit Kenia is zo’n ambitieuze ondernemer. Hij verwerkt sinds 2015 aardappelen en heeft 49 mensen in dienst. Hij wil investeren. Maar banken vinden het riskant en vragen daarom torenhoge rentes. Juist voor Humphrey en al die andere ambitieuze ondernemers met een plan lanceren we als Solidaridad nu PlusPlus. Dit crowdfundingplatform richt zich specifiek op ondernemers in de agrarische en voedselsector, een sector die cruciaal is voor het verbeteren van voedselzekerheid, werkgelegenheid en dus economische groei. Het platform is een samenwerking met ICCO, Truvalu en Lendahand. Lendhahand is een social enterprise met veel ervaring in crowdfunding. Met PlusPlus koppelen we ondernemers als Humphrey direct aan burgers in Nederland die willen investeren in ontwikkelingslanden. Ook jij kunt dus investeren in Humphrey!

Investeer op PlusPlus en help ondernemers aan een lening

Doe je mee? Met PlusPlus gaan we zorgen dat agrifood ondernemers toegang hebben tot een lening. Maar we willen ook laten zien dat het kan. Dat deze leningen terugbetaald gaan worden. En dat ze voor enorme impact zorgen. Voor werkgelegenheid, voor hogere productie, voor meer voedselzekerheid. Je kunt je geld op de bank laten staan, maar je kunt je geld ook echt betekenis geven! En het mooie is, zodra de ondernemer het geld terugbetaalt, kun je het opnieuw investeren. En nog eens, en nog eens…. 

Heske Verburg

Directeur Solidaridad

PS: Om een lening te verstrekken hoef je geen maatpak te dragen of cash onder het matras te hebben. Met PlusPlus doe je al mee vanaf € 50. Op het platform zie je welke ondernemers een lening nodig hebben en welke impact ze maken met hun bedrijf. Ook vind je hier alle voorwaarden en details. Lees meer op www.plusplus.nl en doe mee!