Dit bericht ontving ik een paar weken geleden. Ik vind het enorm frustrerend dat een zeer bekwame collega zich zo klem gezet ziet door de pandemie. En dat ze daarom deze beslissing heeft moeten nemen. Tegelijkertijd zou ik willen dat Solidaridad haar beter had kunnen helpen. Veel vrouwen worden gedwongen om het thuisonderwijs en de zorgtaken op zich te nemen, waardoor hun mogelijkheid om te werken en geld te verdienen in gevaar komt. We hebben helaas nog een lange weg te gaan voordat we volledige gelijkheid van mannen en vrouwen hebben bereikt, en de coronacrisis heeft deze weg alleen nog maar langer gemaakt. Dit wordt ook pijnlijk duidelijk uit het Global Gender Gap Report van 2021 van het World Economic Forum. En dat terwijl gelijke deelname van vrouwen essentieel is.

Deze blog verscheen eerder in het Engels op LinkedIn, geschreven door Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europe. Lees de originele versie hier…

Hoe door corona de uitsluiting van vrouwen toeneemt

Emancipatie en vrouwelijk leiderschap zijn beiden essentieel voor het welzijn van gezinnen, gemeenschappen, landen en de planeet. Volgens berekeningen in het Global Gender Gap Report van 2021 (gebaseerd op de bevindingen van 156 landen) duurt het echter waarschijnlijk nog zo’n 135,6 jaar voordat de wereldwijde kloof van ongelijkheid is gedicht. Ongeveer een jaar geleden was dit nog 99,5 jaar! Dit betekent dat een hele generatie vrouwen nu extra moet wachten op gelijkheid. De economische gevolgen van corona hebben meestal meer impact op vrouwen dan op mannen. De coronacrisis is dan ook een belangrijke factor in deze groeiende ongelijkheid. Hierdoor wordt een deel van de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt helaas teniet gedaan.

Verschillende rapporten tonen een toename van huiselijk geweld, werkloosheid, armoede en ongelijkheid in de verdeling van zorg- en huishoudelijke taken aan. Stuk voor stuk aanhoudende uitdagingen die al lange tijd grote belemmeringen vormen voor de gelijke deelname van vrouwen in de maatschappij. De pandemie is een pijnlijke herinnering aan de voortdurende – en dus zelfs verergerde uitsluiting van vrouwen.

Over de hele wereld spelen vrouwen een cruciale rol bij het verzekeren van het welzijn van hun gezinnen en gemeenschappen. Fotocredits: Balaram Mahalder

Nederland in de schijnwerpers – nummer 31 op de lijst

Ook in Nederland moet nog veel gebeuren voordat mannen en vrouwen écht gelijk zijn. We staan slechts op de 31e plek op de Global Gender Gap Report lijst. Zo is er bijvoorbeeld een aanhoudende discussie in Nederland over het balans tussen werk en het gezinsleven. Het is namelijk nog altijd zo dat de meerderheid van de vrouwen in Nederland parttime werkt en het merendeel van de mannen fulltime. Dit is een hardnekkige factor in onze strijd voor gelijkheid van mannen en vrouwen, omdat hierdoor de standaard (ondanks de geboekte vooruitgang) niet verandert. Ook in ons nieuw gekozen parlement zijn slechts 58 van de 150 Kamerleden vrouw. Dus ook Nederland is nog geen volledig gelijkwaardige en inclusieve samenleving te noemen.

Een Solidaridad-evenement in 2018 in Nederland, met een volledig vrouwelijk panel dat de uitdagingen en kansen voor een duurzamere textielindustrie bespreekt. Fotocredits: Jeanette Huisman

Inclusie bevorderen, belemmeringen wegnemen

Bij Solidaridad zijn we ervan overtuigd dat emancipatie en vrouwelijk leiderschap essentieel zijn voor het welzijn van ons allemaal en voor verduurzaming. Daarom vinden we dat we allemaal samen moeten werken om de belemmeringen weg te nemen. Dat kan alleen met een diverse en inclusieve vertegenwoordiging op de hoogste besluitvormingsniveaus wereldwijd. De ongelijke positie van vrouwen zie je overal in terug, waardoor we de verschillende factoren en sectoren niet los van elkaar kunnen zien. Ze zijn namelijk dynamisch en onderling afhankelijk.

Inclusiviteit is één van de kernwaarden bij Solidaridad. Dat zie je niet alleen terug in onze programma’s, maar ook in onze interne organisatie. Wereldwijd streven we er met ons werk naar om bij al onze programma’s de positie van vrouwen in het oog te houden. Zo hebben we inclusieve tools en middelen ontwikkeld voor onze medewerkers en leren we van de lessen die we in het verleden hebben geleerd. We doen ons uiterste best om alle Solidaridad-collega’s te ondersteunen bij het combineren van werk en zorg in deze moeilijke tijden, wat het nóg frustrerender maakt als ondanks die inspanningen vrouwen de organisatie verlaten. Laten we samen het systeem veranderen en een nieuwe mantra voor de wereld omarmen: inclusie, participatie, gelijkheid!

Heske Verburg, algemeen directeur en Mascha Alexandrova, communicatieadviseur @Solidaridad Europe