Mekdes Forsido kreeg een eerlijke kans op een hogere functie in de kledingfabriek

Steeds meer modemerken halen de kleding die u koopt uit Ethiopië. De fabrieken daar staan onder druk om zo goedkoop mogelijk te produceren. Doordat er gewerkt wordt met chemische stoffen is er veel schade, zowel voor de werknemers als het milieu. De voornamelijk vrouwelijke medewerkers worden uitgebuit; ze maken veel uren voor een zeer laag loon. Solidaridad werkt aan verandering van deze situatie. We doen dat door katoenboeren te stimuleren om met biologisch katoen te werken zodat er geen schadelijke stoffen meer gebruikt worden. Daarnaast zetten we ons in om medewerkers te trainen zodat zij een gelijkwaardige positie krijgen.

De ervaring van Mekdes

“Ik werkte als bediener van machines en kreeg toen de kans om een training van Solidaridad te volgen bij ons in de fabriek. De training ging over leiderschap en ik leerde daarin dat dat vooral bij jezelf begint. Ik besef dat wij tot meer in staat zijn dan we denken en dat ook wij leiding kunnen geven. Ik voel me nu zo veel sterker! Dankzij deze training ben ik doorgegroeid naar teamleider op de borduurafdeling.”

“De trainer sprak ook over onze rol als vrouwen. Ik weet nu dat wij vrouwen, net als mannen, arbeidsrechten hebben en hoe wij daarvoor kunnen opkomen. Ik gun het andere vrouwen ook dat zij over leiderschap leren. Mijn toekomstdroom is een eigen bedrijf, bijvoorbeeld een naaiatelier.”

“Ik gun het andere vrouwen ook dat zij over leiderschap leren. Mijn toekomstdroom is een eigen bedrijf, bijvoorbeeld een naaiatelier.”

Mekdes Forsido

Wilt u samen met Solidaridad een wereld realiseren waarin alles gemaakt wordt in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties? Neem dan vandaag de volgende stap.

Een beknopte brochure met de belangrijkste informatie, digitaal of per post, voor op de keukentafel.

Een afspraak via de telefoon, bij ons op kantoor of bij u thuis om de tijd te nemen en alle mogelijkheden te bespreken.

Elke twee weken een email ter inspiratie om u te oriënteren. Stopt automatisch.

Julia Pomalique staat nu, samen met andere vrouwen, veel sterker in de mijnindustrie

In Peru werken tienduizenden pallaqueras – verzamelaars – die in het steenafval van goudmijnen zoeken naar brokken waar nog wat goud in zit. Dat is zeer gevaarlijk en zwaar werk. Ze maken lange dagen en verdienen weinig. Ze zijn genoodzaakt om het goud op de zwarte markt te verkopen, waar ze er heel weinig voor krijgen. Thuis rust ook nog eens het huishoudelijk werk op hun schouders. Solidaridad heeft workshops en trainingen opgezet om de vrouwen in de mijnindustrie te helpen een betere positie te verkrijgen. 

De ervaring van Julia

“Met steun van Solidaridad ben ik de strijd voor erkenning gestart. Ik heb workshops gevolgd en actie gevoerd en mijn leven is enorm veranderd. Ik heb enorm veel kracht gekregen door wat ik geleerd heb. Inmiddels heb ik mijn eigen vereniging opgericht, waar nu meer dan 250 vrouwen in zitten. Dat geeft een fantastisch gevoel.”

De pallaqueras hebben een kwetsbare positie, omdat zij hun goud officieel niet mogen verkopen. Vandaar dat ze kiezen voor de zwarte markt. Om tot wettelijke erkenning van hun werk te komen, moeten de vrouwen aan ongelofelijk veel eisen voldoen. Wij hebben inmiddels honderden vrouwen kunnen helpen.

“Inmiddels heb ik mijn eigen vereniging opgericht, waar nu meer dan 250 vrouwen in zitten. Dat geeft een fantastisch gevoel.”

Julia Pomalique

Harrison en zijn gezin kunnen weer leven van hun koffieteelt

De Keniaanse koffieboer Harrison Gachanja neemt deel aan het Coffee Resilience programma van Solidaridad. Dit programma heeft als doel om de weerbaarheid en economische winstgevendheid van kleine en middelgrote boeren in West-Afrika te verbeteren. Zij hebben allemaal te maken met droogte, aardverschuivingen en overstromingen als gevolg van klimaatverandering. Solidaridad ondersteunt hen door het geven van trainingen op het gebied van landbouw. 

De ervaring van Harrison

“Door klimaatverandering waren mijn koffieplanten aangetast door koffiebessenziektes”, vertelt Harrison. “Onze productie ging drastisch omlaag. Daardoor konden we niet meer leven van onze koffieteelt. In een training van Solidaridad hebben we geleerd hoe we konden overstappen op een nieuw type koffieplant die goed tegen deze ziektes kan. Sindsdien hebben we veel minder bestrijdingsmiddelen nodig, wat enorm veel kosten en tijd uitspaart.”

“Ook hebben we nieuwe kennis opgedaan over het verbouwen van boomtomaten, naast onze koffieplanten. Hierdoor krijgen onze planten de benodigde schaduw én we hebben heerlijke tomaten die we op de lokale markt goed verkopen. Nu zijn we niet meer afhankelijk van alleen koffie.”

Door klimaatverandering waren mijn koffieplanten aangetast door koffiebessenziektes. Onze productie ging drastisch omlaag. Daardoor konden we niet meer leven van onze koffieteelt.

Harrison Gachanja

Tenslotte volgde Harrison een training over goede landbouwpraktijken, met positief resultaat. “Nu enten we onze koffieplanten en doen ze het zó goed, dat ik verwacht dat de productie vier keer zo hoog zal zijn! Het gaat nu beter dan ooit tevoren.”

Laat uw idealen voort leven

Met nalaten aan een goed doel kunt u uw idealen laten voortleven! Solidaridad is deelnemer van de landelijke campagne Toegift.nl, die het publiek informeert over nalaten aan goede doelen. Samen met andere organisaties brengen wij dit onderwerp zo op een positieve manier onder de aandacht.

Toegift inspireert en informeert u over de mogelijkheden en helpt u het bespreekbaar te maken met uw naasten. Zo helpen we u bouwen aan een betere wereld voor volgende generaties.