Ontmoet melkveehouder Casilda uit Paraguay

Melkveehouder Casilda en haar man verhuisden zo’n acht jaar geleden naar Campo Aceval in Paraguay. Ze namen een familieboerderij over die melk levert aan een van de grootste zuivelbedrijven van het land. Net als bij andere melkveeboeren zorgt klimaatverandering voor fikse uitdagingen en al snel kregen ze te maken met extreme weersomstandigheden. Hun koeien moeten iedere dag grazen, maar als het weiland bijvoorbeeld verdort door droogte, gaat dat niet.

Solidaridad brengt coöperaties, lokale overheden en gemeenschappen samen om innovatieve plannen te ontwikkelen om zich beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Casilda is hier nauw bij betrokken. Ze is een van de weinige vrouwelijke directeuren van een boerencoöperatie en bewijst met haar eigen boerderij dat succesvol produceren mogelijk is, zelfs als het klimaat niet meewerkt. 

Het is niet altijd makkelijk voor Casilda. Haar boerencoöperatie beschikt over te weinig geld en menskracht om alle leden voldoende te ondersteunen. Er zijn verschillende overheidsinstanties betrokken bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen, maar de onderlinge coördinatie is niet altijd optimaal. Dat zorgt verwarring en een tekort aan capaciteit, waardoor boeren niet altijd de hulp krijgen die nodig is als het noodlot toeslaat. Toch heeft Casilda doorgezet.

Een van de grootste uitdagingen waar Casilda mee te maken kreeg, was een periode van extreme droogte. Toen kon ze profiteren van de eerder geïntroduceerde oplossingen. “Tijdens de droogte konden mijn koeien de vruchten van de nieuw geplante bomen eten, waardoor zij toch melk bleven produceren.” Een andere ramp overkwam Casilda in 2019, toen de zwaarste geregistreerde overstroming in het gebied in 50 jaar voorkwam. Ook hierop was Casilda goed voorbereid. “De weilanden verrotten, maar we hadden hooi en maïs. En de coöperatie hielp ons suikerriet en meer hooi te kopen toen onze opslag opraakte. De koeien konden blijven eten.”

Het inspirerende verhaal van Casilda is een sprekend voorbeeld vrouwen die de leiding nemen in hun gemeenschap. Dankzij hen hoeft een natuurramp niet noodzakelijkerwijs ook tot honger en stervend vee te leiden.

Melkveehouders Casilda en haar man in Paraguay.

“Tijdens extreme droogte konden mijn koeien de vruchten van de nieuw geplante bomen eten, waardoor zij melk bleven produceren.”

Melkveehouder Casilda

Protiva Biswas uit Bangladesh creëert kansen in de melkveehouderij

Een andere inspirerende vrouwelijke melkveehouder is Protiva Biswas in Bangladesh. In dat land is een meerderheid van de melkveehouders vrouw. Toch hebben juist vrouwelijke melkveehouders minder toegang tot informatie over mogelijke innovaties op hun boerderij. Daardoor zijn hun boerenbedrijven gemiddeld minder winstgevend. Protiva nam deel aan een Solidaridad-programma, waardoor ze leerde over klimaatvriendelijke werkwijzen en digitale tools die helpen om effectiever te produceren. Haar succesvolle bedrijf is een voorbeeld in de regio en Protiva inspireert andere vrouwelijke melkveelhouders om bij te leren en te innoveren.

Protiva heeft ervoor weten te zorgen dat haar bedrijf groeide. Dat was echter niet zonder uitdagingen: “De verkoop van melk was moeilijk. De plaatselijke melkboeren betaalden nooit een eerlijke prijs voor melk. Daardoor hadden we te weinig geld voor noodzakelijke dingen als eten en medicijnen. En we konden bijvoorbeeld geen krachtvoer voor het vee kopen om een hogere melkproductie te stimuleren.”

In Bangladesh werkt Solidardiad sinds 2012 actief samen met vrouwelijke melkveehouders als onderdeel van het programma SaFal (Sustainable Agriculture, Food Security & Linkages). Dit programma zet zich in voor verbeterd veehouderij-beheer, aanbod van input, betere fokmethoden en meer mogelijkheden om melk te verkopen voor een goede prijs. Een effectieve aanpak was de oprichting van vijftien Milk Collection Centres. Hier kunnen vrouwelijke melkveehouders hun melk verkopen voor een eerlijke prijs, die wordt bepaald op basis van de kwaliteit en hoeveelheid melk.

“Ik vind het leuk om boer te zijn nu ik er zeker van ben dat ik verse en veilige melk lever aan mijn familie en gemeenschap én daar een eerlijke prijs voor krijg.”

– Protiva Biswas, vrouwelijke melkveehouder in Bangladesh
Protiva Biswas helpt een weg vrij te maken naar een toekomst waarin vrouwelijke melkveehouders ook echt financieel profiteren van hun harde werk.

Winst voor iedereen

Bij het werk van Solidaridad – in alle werkvelden en alle productieketens – houden we de belangen van vrouwen in het achterhoofd. En dat is hard nodig. Niet alleen omdat het eerlijk is, maar ook omdat we anders niet de resultaten zouden bereiken die we voor ogen hebben.

Stel je voor dat we een training organiseren over duurzame landbouwtechnieken en alle mannen uit het dorp daarheen gaan. Terwijl het in feite hun echtgenotes zijn die het land bewerken. Dan verandert er niets. Daarom moeten we bij het ontwerpen van een programma altijd rekening houden met gender en waar nodig een specifieke aanpak bedenken om de vrouwen te bereiken. Zodat er steeds meer inspirerende voorbeelden zoals Casilda en Protiva bij komen.

De komende jaren werken we aan een ambitieus programma met de naam RECLAIM Sustainability! Samen met partnerorganisaties over de hele wereld werken we aan échte duurzaamheid, waarbij de producten worden gemaakt met respect voor mens, milieu en toekomstige generaties. Dus ook met respect voor vrouwen. Dat is pas winst voor iedereen!