Illegale mijnbouw

In het project richtten we ons op 2 kleinschalige mijnen in het oosten van Ghana. Deze 2 mijnen nemen – net als de meeste kleinschalige Ghanese goudmijnen – geen vrouwen in dienst vanwege culturele opvattingen over de rol van de vrouw (werken in goudmijnen wordt gezien als een echte mannentaak) en vanwege de gezondheidsrisico’s. Om toch geld te kunnen verdienen, gaan vrouwen vaak in de illegale mijnbouw werken. Zij doen zwaar en gevaarlijk werk, waarmee ze veel te weinig verdienen. Ook in de dorpen om de mijnen heen worden vrouwen vaak achtergesteld, zij hebben heel weinig invloed op het nemen van beslissingen en hebben bijna nooit leiderschapsposities.

De mannen staan ons niet toe om dicht bij de mijnen te komen als zij aan het werk zijn" – Yaa Janet, 55 jaar

Loodzwaar werk

Yaa Janet is 55 jaar en werkt sinds 2,5 jaar illegaal in een van de mijnen. “De mannen staan ons niet toe om dicht bij de mijnen te komen als zij aan het werk zijn”, vertelt ze. “Dus we moeten wachten tot hun werk erop zit. Als de mannen klaar zijn, verzamelen wij het afvalgesteente uit de mijnen in de hoop dat we daar nog wat goudstof tussen vinden. We moeten lange afstanden afleggen om het afval te verzamelen en enorm zware zakken met afval dragen, wat uitputtend is en erg slecht is voor onze ruggen.” Collega Mercy Tenkorang voegt toe: “We werken soms de hele dag keihard zonder dat we maar een korreltje goud vinden. Dat is erg frustrerend.”

We werken soms de hele dag keihard zonder dat we maar een korreltje goud vinden. Dat is erg frustrerend.”​ – Mercy Tenkorang, 42 jaar

Geen andere keus

Joyce Abodiabo is 36 jaar en werkt sinds 2 jaar in de mijn: “Mannen zeggen dat het werk in de goudmijnen geen werk voor vrouwen is, maar we hebben geen andere keus. We moeten werken om voor onze kinderen en onszelf te kunnen zorgen. Het werk is erg zwaar en gevaarlijk. De vrouwen vechten onderling om het afvalgesteente. Het is een strijd om genoeg te verzamelen, waarbij we het gevaar lopen te vallen en gewond te raken. Bovendien kunnen de mijnen instorten omdat ze vaak erg onstabiel zijn.”

Joyce Abodiabo, 36 jaar

Trainingen van Solidaridad

Solidaridad helpt vrouwen om een betere positie te krijgen binnen de goudmijnen, zodat zij ook kunnen profiteren van deze sector. Daarnaast kijken we welke behoeften vrouwen hebben naast het werken in de mijnbouw. In dit project heeft Solidaridad 4 vrouwengroepen getraind die andere economische activiteiten wilden ontplooien, minder gevaarlijk en slecht betaald dan de illegale activiteiten in de goudmijnbouw. De trainingen richtten zich onder andere op ondernemerschap en effectief leiderschap. Yaa Janet: “Met hulp van Solidaridad hebben we een vrouwengroep opgericht, waarmee we een spaar- en kredietprogramma zijn begonnen. Hiermee kunnen we geld sparen voor de toekomst, wat ons de mogelijkheid geeft om ander werk te gaan doen. We hopen dat we met het spaargeld over een jaar grondstoffen kunnen kopen om een bedrijf te beginnen.”

Gelijkwaardige rolverdeling

Naast de trainingen in ondernemersvaardigheden organiseerden we ook trainingen over rolpatronen, beeldvorming, groepsdynamiek en groepsontwikkeling om de vrouwen te helpen hun positie ten opzichte van mannen te verbeteren. De trainingen hebben positieve impact gehad op de rolverdeling in huis. “Ik kijk nu anders aan tegen de opvoeding van mijn kinderen”, vertelt Yaa Janet. “Het is in Ghana traditie dat meisjes koken en het huishouden doen, terwijl de jongens spelen of helpen op de boerderij. Dankzij de training van Solidaridad zorg ik er nu voor dat al mijn kinderen, ongeacht hun geslacht, mij helpen met het huishouden. Ik bereid hen voor op de toekomst, zodat zij gelijkwaardige volwassenen kunnen zijn.” 

Meer weten?

Lees ook wat we in dit project op het gebied van veilig gebruik van kwik hebben bereikt.