Ontmoet Hercules Cestaro

Fruit. Bananen zijn krom en dat moet vooral zo blijven. Miljoenen onderbetaalde arbeiders op plantages vol bestrijdingsmiddelen, valt echter niet recht te praten. Reden voor Solidaridad om er alles aan te doen om de fruitsector te verduurzamen.

Hercules Cestaro is een sinaasappelboer. Samen met zijn vrouw Marli, en zijn tweeling Bruno en Fernando (21) woont hij op een boerderij in de deelstaat Paraná in Brazilië. Zijn dochter Fernanda woont in de stad, waar ze studeert. Hercules is een gelukkig man. Samen met zijn broers runt hij het bedrijf, waar ze naast sinaasappels ook wat koffieplanten, vee en vissen houden. Hij maakt zich echter ook zorgen. Zoveel zorgen dat hij er slecht van slaapt. Het leven van sinaasappelboeren gaat namelijk niet over rozen. Er zijn veel uitdagingen, waarvan de plantenziekte ‘greening’ de ernstigste is. “Ik heb buren en vrienden die hun hele boomgaard zijn kwijtgeraakt”, vertelt Hercules.

Wat gaat er mis in de fruitsector?

Elke sector heeft zijn eigen problemen en dat geldt ook vaak voor elk land. In Brazilië hebben kleinschalige boeren als Hercules het moeilijk om hun hoofd boven water te houden. Dit ligt aan de problemen die zij tegenkomen, wanneer het gaat om ziektes als ‘greening’, maar ook de hoge productiekosten en de kleine marges die zij overhouden. Het is voor hen steeds moeilijker te concurreren met de grote jongens. Terwijl familiebedrijven een enorm belangrijke werkverschaffer zijn voor de Brazilianen en daarom een groot aandeel hebben in de ontwikkeling van het land.

Ook de werkomstandigheden zelf laten nog veel te wensen over. Er wordt op een ongezonde en onveilige manier met pesticiden omgegaan, Veel arbeiders krijgen geen formele contracten aangeboden. Hierdoor worden zij gedwongen soms tot wel zestien uur per dag door te werken. De pesticiden waarmee gewerkt wordt, veroorzaken ernstige gezondheidsklachten bij de arbeiders. Het gif komt bovendien vaak in het grondwater terecht. En door verkeerd gebruik van de pesticiden verliest het milieu bovendien aan biodiversiteit.

Een duurzame toekomst voor Hercules

Hercules werkt samen met Solidaridad aan een oplossing. Hij is onderdeel van het project ‘Rural Horizons’. Binnen dit project krijgen 57 sinaasappelboeren na het invullen van een vragenlijst over de status van hun bedrijf, advies waarmee ze verbeteringen kunnen doorvoeren. Hiermee houden ze hun boomgaard gezond, voor mens en milieu en houden ze meer geld over voor hun gezin. Hercules kijkt uit naar de toekomst. Hij hoopt nu de ondersteuning te krijgen die hij nodig heeft. “Ik wil hier blijven, dit is mijn thuis. Ik ben hier opgegroeid en nooit weggegaan. Ik zou niet weten hoe ik werk in de stad zou moeten vinden.”

Solidaridad helpt boeren op het gebied van:

  • Productiviteit: bijvoorbeeld door ziektes te voorkomen.
  • Milieuvriendelijkheid: door in plaats van chemische, biologische middelen in te zetten.
  • Sociale aspecten: hoe je goed voor arbeiders kunt zorgen.
  • Economie: bijvoorbeeld hoe je met een goede boekhouding efficiënter kunt werken.