Lage productie van slechte kwaliteit

De oliepalm komt oorspronkelijk uit West-Afrika en groeit daar erg goed. Afrikaanse boeren zouden dan ook goed kunnen verdienen aan de productie van palmolie. Helaas blijft deze productie achter bij de vraag, waardoor West-Afrika veel palmolie moet importeren. Wat zonde! Hoe kan dit?

In West-Afrika maken vooral kleinschalige boeren palmolie. Hun opbrengst aan palmvruchten is slechts 25% van wat ze in het beste geval zouden kunnen behalen. Dit komt door slechte landbouwtechnieken, verkeerd gebruik van kunstmest en het gebruik van oliepalmen waaraan weinig vruchten groeien. Ook zorgen hun bewerkingsmethoden dat ze maar weinig olie uit de palmvruchten halen, en die is ook nog van slechte kwaliteit. De boeren kunnen de olie gelukkig wel op de plaatselijke markt verkopen, maar verdienen niet zo veel als zou kunnen met betere technieken.

Sunday Oyama Odong, palmolieboer: “Voorheen oogstte ik met veel moeite een halve ton palmvruchten per jaar. Nu zijn dat er maar liefst 7. In het oogstseizoen oogst ik nu wel 3 keer per maand.”

Milieuvriendelijke landbouw

Solidaridad wil dat kleinschalige palmolieboeren in West-Afrika meer gaan produceren op een milieuvriendelijke manier. Ook willen we de kwaliteit van de palmolie verbeteren. Zo blijft de olie langer goed en kan deze zodat deze op meerdere manieren worden toegepast.

Dit doen we onder meer in ons project in Nigeria. Hier trainen we boeren in goede en duurzame landbouwtechnieken. Zij leren bijvoorbeeld hoe ze de grond vruchtbaarder kunnen maken. En hoe zij het beste kunnen snoeien, bemesten en oogsten. De getrainde boeren trainen op hun beurt weer andere boeren. Hierdoor worden steeds meer boeren bereikt.

5.200

boeren

getraind in milieuvriendelijke landbouw

3.000

boeren

zien hun opbrengst groeien

3X meer

palmolievruchten

oogsten de boeren

Bijna 3 keer zoveel opbrengst

Tot nu toe zijn in de projectgebieden 47 onafhankelijke boerenverenigingen gevormd, die uit 5.223 boeren bestaan. Zij volgen onze trainingen op meer dan 8.000 hectare oliepalmvelden. Al 3.000 kleinschalige boeren hebben hun opbrengst hierdoor flink zien groeien. Uit onderzoek blijkt dat de opbrengst gemiddeld is gestegen van 2,7 naar 7,4 ton palmvruchten per hectare per jaar. Sommige boeren melden zelfs opbrengsten van 10,4 ton.

Sunday Oyama Odong is een van de boeren die deelnam aan ons project in Nigeria. “Voorheen oogstte ik met veel moeite een halve ton palmvruchten per jaar. Nu zijn dat er maar liefst 7. In het oogstseizoen oogst ik nu wel 3 keer per maand.” Dankzij de inkomsten die Sunday verdient met zijn palmolieplantage, kan hij zij kinderen eindelijk naar school laten gaan.

Wat kun jij doen?

Tip! Inmiddels is 86 % van de palmolie die we in Europa gebruiken duurzaam geproduceerd. Benieuwd hoe bedrijven die palmolie gebruiken het doen qua duurzaamheid? Bekijk dan de scorecard van WWF op palmoilscorecard.panda.org