Rondkomen van nog geen 2 dollar per dag

Maar liefst 67% van de Keniaanse bevolking verdient minder dan 2 dollar per dag. In Ethiopië is dat percentage nog hoger: 78% van de bevolking leeft daar in armoede. Er is nauwelijks geld voor voedsel, laat staan voor gezond voedsel. 

In beide landen wonen de meeste mensen op het platteland. Deze arme boeren produceren niet genoeg voedsel voor een evenwichtig dieet. Ook verdienen ze te weinig om gezond voedsel te kopen of verder te investeren in hun landbouwbedrijf. 

Koffieboer Charles Wanjau: “Er staan nu ook mangobomen op mijn land, wat zorgt voor een gevarieerder dieet en extra inkomen voor mij en mijn gezin.”

Duurzame landbouw en meer gewassen

Solidaridad wil de situatie in Ethiopië en Kenia verbeteren. Daarom zijn we in 2013 gestart met een programma dat kleinschalige koffieboeren helpt aan een beter inkomen en voldoende en gezond voedsel:

  • We trainen boeren in duurzame landbouwmethodes, zodat zij meer koffie produceren en de kwaliteit omhoog gaat. Ook leren we hen hoe ze de koffiebessen na de oogst zo goed mogelijk kunnen verwerken met zo min mogelijk verspilling. Zo kunnen de boeren meer en betere koffie verkopen en meer verdienen. 
  • We trainen boeren in hoe zij naast koffie ook voedsel kunnen verbouwen en koeien kunnen houden voor de melk. De koffie is puur bedoeld voor de verkoop, het voedsel en de melk ook voor eigen consumptie. 
  • We vergroten het bewustzijn onder boeren over gezond en voedzaam eten.
  • We geven training in hoe boeren om kunnen gaan met klimaatverandering en waterschaarste.
  • We geven ondersteuning bij het opzetten van kwekerijen en koelfaciliteiten, opslag- en distributiecentra voor voedsel en melk. 
  • We helpen boeren met een betere toegang tot de markt. 

 

120.000

koffieboeren

willen we in totaal bereiken

24.000

van deze koffieboeren zijn vrouwen

92.527

koffieboeren

zijn al door ons getraind

Meer voedsel voor ruim 92.000 boeren

Tot nu toe hebben we 80 boerenorganisaties (35 in Kenia en 45 in Ethiopië) getraind en 92.527 mensen bereikt.

Een van hen is de Keniaanse koffieboer Charles Wanjau: “Toen koffie mijn enige bron van inkomsten was, hadden we vaak weinig te eten. Maar nu staan er ook mangobomen op mijn land. Dit zorgt voor een gevarieerder dieet voor mij en mijn gezin. Bovendien verkoop ik de mango’s ook op de lokale markt. Dat zorgt voor extra inkomen.”

Ook koffieboer Mary Gicuku uit Kenia is blij dat ze meedoet, zij weet nu hoe ze gezonde en voedzame groenten kan verbouwen op haar land: “Ik kan het hele jaar door gezonde maaltijden bereiden voor mijn gezin en ook extra geld verdienen met de verkoop van groenten.”

Wat kun jij doen?

Ook in Nederland hebben mensen soms te weinig geld om eten te kopen. Heb je voedsel over? Doneer het dan eens aan een voedselbank bij jou in de buurt.